Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor vrea să scoată din magazine etichetele de tip nutriscore, care ghidau românii după cât de sănătos este un produs. Astfel, scorul de la verde la roșu, în care verde închis înseamnă că un produs ar fi cel mai bun din punct de vedere nutrițional, iar roșu înseamnă că alimentul are foarte multe calorii și este indicat să fie consumat în cantități moderate, va dispărea de luna viitoare. Care e motivul pentru care șeful ANPC a luat această decizie.
ANPC vrea să interzică afișarea etichetelor nutriscore, data de 31 octombrie fiind ultima zi în care le vom mai vedea la raft
Catalogarea produselor în funcție de valoarea nutrițională a apărut, anul trecut, la nivel european, atunci când Organizația Mondială a Sănătății, prin Organizația Internațională de Cercetare a Cancerului, i-a cerut Comisiei Europene să impună, în statele membre, o etichetă care să le spună consumatorilor cât de sănătos este un produs, potrivit unui site de știri.
Uniunea Europeană încă nu a adoptat o decizie în acest sens, dar ţări precum Franța, Belgia, Spania, Luxemburg sau Germania au introdus deja această etichetă. În România, etichetarea produselor alimentare cu scala de tip semafor a rămas la latitudinea producătorilor.
Însă, acum ANPC intenţionează să le interzică după data de 31 octombrie, aceasta fiind ultima zi în care le vom mai vedea pe rafturile magazinelor.
Care sunt motivele pentru care de luna viitoare nu vom mai vedea eticheta nutriscore la rafturi: „Nu reprezintă o variantă oficială agreată la nivelul întregii comunități europene”
Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, a explicat, pentru Europa FM, care sunt motivele care stau la baza interzicerii etichetelor de tip semafor:
„Cei din nordul țării noastre consumă cu predilecție – și face parte din meniul lor de mii de ani – slănina. Slănina are la acest moment, conform nutriscore, cel puțin litera D, dacă nu dublu D sau te miri ce altă notare, dar cetățenii din zona respectivă au nevoie de un aport mai mare caloric, deci cu siguranță este greu să le dăm peste cap metabolismul. Ori, neavând o etichetare rațională, neavând o etichetare decât în general.”
„Da, în general este mai bine să mâncăm cu toții salată și pește fiert, dar asta nu înseamnă că toți cetățenii europeni trebuie să fie influențați și să ia o decizie de tranzacționare în condițiile în care aceasta nu reprezintă o variantă oficială agreată la nivelul întregii comunități europene”, a spus şeful ANPC, citat de aceeași sursă.
Citește și: Pericolul ascuns din sarea de masa. Ce ingredient nociv nu apare pe etichetă
Vezi ştirile zilei pe observatornews.ro
Avarie în București și Ilfov! Mai multe zone rămân fără curent electric timp de cinci zile. În ce interval va fi oprită ... Academicianul și scriitorul Eugen Simion s-a stins din viață. Avea 89 de ani...