Antena Căutare

Astăzi, credincioşii sărbătoresc doi sfinţi importanţi! Mii de oameni le poartă numele, dar puţini ştiu de această zi

Sâmbătă, 21 martie, în calendarul creştin ortodox sunt pomeniţi Sfinţii Iacob Mărturisitorul şi Toma, patriarhul Constantinopolului.

Sâmbătă, 21 martie, în calendarul creştin ortodox sunt pomeniţi Sfinţii Iacob Mărturisitorul şi Toma, patriarhul Constantinopolului.

Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul a trăit în vremea împăratului Copronim (741-775), făcându-se monah de foarte tânăr. A fost hirotonit episcop, iar în timpul iconoclasmului, curent eretic care a impus distrugerea icoanelor, a fost obligat să se retragă din scaunul episcopal. În acea perioadă Biserica era tulburată de mișcarea iconoclastă, declanșată de Leon al III-lea Isaurul (714-741), tatăl lui Copronim.

Susținerea de către împărat a acestei erezii a determinat prigonirea acelora care se împotriveau. Printre aceștia s-a aflat și Sfântul Iacob, care ajuns episcop a fost arestat și supus la multe chinuri, în urma cărora a murit.

Tot astăzi este pomenit și Sfântul Toma, patriarhul Constantinopolului (606-610). După moartea patriarhului Chiriac (595-606), Toma a fost ales în locul lui. A păstorit până în anul 610, când a trecut la Domnul.

Sursa: agerpres.ro

Cum o să fie vremea de Paşte şi de 1 mai! Prognoza meteo pe trei luni vine cu veşti surprinzătoare... Pământul s-a zguduit din nou în România! S-a produs un cutremur sâmbătă dimineaţa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc Marti, 21.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x