Antena Căutare

Avertismentul lansat de Protecția Consumatorilor. La ce trebuie să fie atenți românii când cumpără produse marcate de post

A început postul Crăciunului, iar Protecția Consumatorilor s-a sesizat în privința produselor marcate ca fiind de post în magazinele și supermarketurile din țară.

femeie la cumpărături în fața unui raion are în mână un borcan și citește ticheta și cealaltă mână o ține pe coșul de cumpărături Galerie
Protecția Consumatorilor s-a sesizat în privința produselor marcate ca fiind de post | Shutterstock

Paul Anghel, directorul general în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a întocmit o listă cu recomandări pentru românii care țin postul Crăciunului.

Postul Nașterii Domnului ține 40 de zile și a început pe 14 noiembrie. Până în Ajunul Crăciunului, cei mai mulți dintre români aleg să țină post alimentar.

La ce trebuie să fie atenți românii când cumpără produse marcate ca fiind de post

Potrivit adevărul, directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) recomandă românilor să fie foarte atenți la produsele cumpărate din magazine și supermarketuri.

Citește și: Sfaturi pentru Black Friday 2023 de la ANPC. La ce să fii atent când faci cumpărături la reducere

Acesta trage un semnal de alarmă în ceea ce privește produsele cu eticheta „Post”, care le pot pune sănătatea în pericol. De asemenea, Paul Anghel aduce în discuție și locurile de unde își fac românii cumpărăturile, care trebuie să fie „amenajate și autorizate”, mai spune el.

„Verificați cu atenție eticheta produselor de post pe care le cumpărați!” îi sfătuiește directorului ANPC pe consumatori.

„De asemenea, atenționez asupra faptului că dacă achiziționați produse alimentare de post din locuri neautorizate, în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare, riscați ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure acestea vă pot afecta sănătatea”, scrie Paul Anghel pe pagina sa de Facebook.

Citește și: ANPC a amendat și închis mai multe unități din Mall Băneasa. Inspectorii au găsit gândaci și șoareci morți

Acesta mai adaugă faptul că produsele destinate postului sunt realizate din ingrediente naturale, cele mai multe fiind pe bază de soia.

Paul Anghel îi îndeamnă pe români să citească cu atenție eticheta produselor cumpărate și să nu cumpere produsele care au aceste etichete incomplete.

„Pentru ca produsele pe care le cumpărați în perioada postului Crăciunului, să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., vă recomand, în primul rând, ca înainte de cumparare, să acordați o atenție deosebită listei ingredientelor.

În cazul în care aceasta conține și ingrediente de origine animală, respectiv lapte praf, zer praf, pudră de ouă, trebuie să știți că aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post.

Pentru produsele tăiate, fracționate sau porționate de vânzător, solicitați să vedeți eticheta produsului pentru a verifica compoziția și data durabilității minimale.

Citește și: Gara de Nord rămâne fără McDonald's. ANPC a închis celebrul fast-food și a lăsat un bilet pe ușa restarantului. Ce scrie

Avertizez asupra faptului că pe unele ambalaje veți găsi pe lângă lista cu ingrediente și afirmatia „ poate contine urme de ou, lapte...”. Aceasta este o informație oferită voluntar de către producător, și înseamnă că, în ciuda tuturor asigurărilor luate pe perioada producției, cele mai mici urme din ingredientele menționate, câteodată, nu pot fi evitate.

Și nu în ultimul rând, verificați dacă în magazin sunt respectate condițiile de păstrare specificate de producător, în special temperatura. Nu cumpărați produse care au fost ținute la temperaturi mai mari decât cea specificată. După aachiziție, respectați și la domiciliu condițiile de depozitare precizate pe ambalaj.

De asemenea, verificați data durabilității minimale. Nu cumpărați produse cu data durabilității minimale sau data limita de consum depășita sau modificată”, mai precizează el.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Paul Anghel a alcătuit chiar și o listă cu produse care ar putea induce în eroare consumatorii, bazându-se pe neregulile constatate în anii anteriori, în urma controalelor comisarilor ANPC. Acesta a publicat lista respectivă pe pagina sa de Facebook și poate fi regăsită în postarea încorporată anterior.

Din dorința de a se pregăti pentru Nașterea Domnului, mulți români apelează la produsele de post, fără însă a acorda atenție și scrisului mai mic de pe etichetă. Li se recomandă să nu ignore aceste datalii, dat fiind că este în joc sănătatea lor.

Cine moștenește averea și firmele lui Adrian Kreiner. Ce se va întâmpla cu munca de o viață a milionarului ucis la Sibiu... (P) Profită de Black Friday la FineStore! Găsești tot ce poftești, la prețuri speciale, pentru un Crăciun cu adevărat me...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x