Antena Căutare

Babele din martie. Cum îti alegi baba și ce spune ea despre tine

Babele din martie sunt o tradiție peste care mulți oameni nu pot trece. Cum se alege baba și ce spune ea despre tine.

Babele din luna martie Galerie
Babele din martie sunt o tradiție peste care mulți oameni nu pot trece. Cum se alege baba și ce spune ea despre tine. | Antena 1

Despre Baba Dochia sunt mai multe legende din popor care fie o descriu ca pe o fată frumoasă râvnită de cei mai influenți regi, fie că a fost o soacră rea. Iată care este de fapt legenda Babei Dochia și de unde a pornit tradiția ca în fiecare an, în luna martie, să-ți alegi o babă.

Tradiția babelor din martie. Care este legenda Babei Dochia

O legendă culeasă din popor de folcloristul Gheorghe Asachi, spune că Dochia era fiica conducătorului dac, Decebal, notează Historia.ro. Fata era de o frumusețe răpitoare, astfel că, în momentul în care împăratul Traian a ajuns pe teritoriile noastre s-a îndrăgostit de Dochia, însă ea a refuzat să-i fie soție. Aceasta a ales să fugă pe muntele Ceahlău, însă nu reușea să scape de Traian, așa că a început să se roage zeului Zamolxe care a transformt-o atât pe ea cât și tura de oi în stane de piatră.

Articolul continuă după reclamă

Însă în Bucovina, se pare că există o altă legendă conform căreia Dochia era fata unui împărat care voia să fugă de un rege cotropitor care dorea să o ia de soție. Aceasta nu a vrut așa că a fugit pe munte. Îmbrăcată cu nouă cojoace, acesteia a început să-i fie cald și să le dea jos rând pe rând până când a rămas doar într-o ie. Însă când a ajuns în vârf, era iarnă în toată regula și se spune că Dochia a înghețat pe loc după ce a început să-l certe pe Dumnezeu pentru vremea rea.

Citește și: Mărțișor 2023: Tradiții și superstiții pentru ziua de 1 martie. Ce trebuie să faci pentru a avea noroc tot anul

O a treia legendă o întruchipează pe Dochia fiind o soacră foarte rea care avea un băiat pe nume Dragobete. Acesta a venit acasă cu o fată, însă Baba Dochia nu o acccepta și recurgea la tot felul de tertipuri ca să o alunge. Într-o zi i-a dat un ghem de lână neagră și i-a spus să meargă cu el la râu și să-l spele până când va deveni alb și abia atunci se va putea întoarce la băiatul ei. Pe un ger năprasnic, fata s-a dus la râu și a început să spele ghemul de lână și atunci când credea că nu mai are nicio speranță, a venit lângă ea cu o floare roşie cu care să spele lâna. Și, ca prin magie, ghemul s-a transformat în alb. Supărată că fata a reușit să transforme ghemul, Baba Dochia a plecat cu cojoacele pe munte, îmbrăcată cu 9 cojoace. Înaintând i s-a făcut tot mai cald și a început să le dea jos, însă ce nu știa ea era că sus era iarnă în toată regula. Viscolul a transformat-o într-o stană de piatră atât pe ea cât și oile sale.

Citește și: 1 Martie 2023. Cele mai frumoase mesaje și felicitări de Mărțișor pentru persoana iubită, prieteni și părinți

Astfel că, se spune că în primele zile din martie, Baba Dochia își scutură cojoacele și este posibil ca vremea să fie mai capricioasă.

Cum îți alegi baba și ce spune despre tine

Tradiția spune că trebuie să-ți alegi baba de primăvară și în funcție de cum va fi vremea în ziua respectivă, așa vei fi și tu pe tot parcursul anului.

O metodă de a-ți alege baba este aceea de a alege o dată la întâmplare. O altă metodă ar fi să aduni cifrele din ziua de naștere.

Dacă data naşterii este formată din două cifre atunci se procedează astfel: de exemplu cineva este născut pe 12 ianuarie, ziua în care îi pică baba se calculează astfel 1 + 2 = 3, deci baba este pe 3 martie.

Ce i-a cerut soția lui Mihai Șora preotului la slujba de înmormântare. Dorința i-a fost împlinită prin excepție... (P) Aproape 3.000 de joburi la stat au fost scoase în piață de la începutul anului. 90% dintre acestea sunt funcții de e...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Insula Iubirii Sezonul 8, 17 iulie 2024. Ce dezvăluiri fără precedent a făcut Bianca Mitroi despre relația cu Robert Braia
Insula Iubirii Sezonul 8, 17 iulie 2024. Ce dezvăluiri fără precedent a făcut Bianca Mitroi despre relația cu Robert Braia Miercuri, 17.07.2024, 23:53
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x