Antena Căutare

Mărțișor 2023: Tradiții și superstiții pentru ziua de 1 martie. Ce trebuie să faci pentru a avea noroc tot anul

Ziua de 1 martie marchează începutul primăverii și este și ziua în care oferim sau primim mărțișoare. Ce simbolizează mărțișorul și ce tradiții trebuie să respectăm pentru a avea un an plin de noroc.

Galerie
Ziua de 1 martie marchează începutul primăverii și este și ziua în care oferim sau primim mărțișoare. Ce simbolizează mărțișorul și ce tradiții trebuie să respectăm pentru a avea un an plin de noroc. | Shutterstock/Hepta

Ziua de 1 martie este ziua cunoscută de cei mai mulți dintre noi drept ziua în care oferim sau primim mărțișor. Această zi marchează începutul primăverii, iar mărțișorul este oferit în semn de admirație și respect. Mărțișorul este oferit de către bărbați femeilor, însă în anumite zone din țară, de exemplu în Moldova, se procedează invers.

În continuare, vei afla legenda mărțișorului, cât se poartă acest accesoriu, ce faci cu el după e nu-l mai porți, dar și o serie de tradiții și superstiții de care trebuie să ții cont în luna martie

Care este Legenda Mărțișorului

Tradiția mărțișorului este una străveche, unele cercetătări arheologice arătând că pe teritoriul țării noastre au fost descoperite în urmă cu 8000 de ani obiecte care seamănă cu mărțișoarele. Historia scrie că cel mai vechi mărțișor datează din anul 1879 şi are forma unei inimi din argint. Roşul este considerat culoarea primăverii, iar albul culoarea iernii. Se asociază, de obicei, flori timpurii de primăvară. De asemenea, astăzi, mărțișorul este considerat un simbol al primăverii, al revenirii la viață a naturii și a tot ce o înconjoară.

Articolul continuă după reclamă

Mărțișorul se poartă la vedere timp de aproximativ două săptămâni sau toată luna martie, pentru că aduce optimism și credință.

Citește și: Babele din martie: ce înseamnă și cum se alege baba în prima săptămână de primăvară

Despre mărțișor se spune că Soarele, pus de Dumnezeu să lumineze și să încălzească pământul, a fost furat de un zmeu timp de trei anotimpuri, până în timpul iernii, când un viteaz a mers să-l înfrunte pe zmeu și a eliberat Soarele. În timpul luptei, viteazul a fost rănit, iar sângele i s-a scurs pe zăpada albă. După ce zăpada s-a topit, în locul respectiv au răsărit ghiocei, vestitori ai primăverii.

O a doua legendă spune că firul mărțișorului ar fi fost tors de baba Dochia care ducea oile la munte. Se spune că firul mărțișorului simbolizează zilele anului. De asemenea, se mai spune despre cele două fire împletite (roșu și alb), că ar semnifica lupta dintre viaţă şi moarte, a sănătăţii împotriva bolii şi care era purtată în general de persoanele sensibile (copii şi fetele tinere).

Tradiţii şi superstiţii de 1 martie. Ce nu trebuie să faci în această zi

Deși nu este o sărbătoare în adevăratul sens al cuvântului, se spune despre această zi că nu ai voie să speli sau să dai cu mătura. În caz contrar, o superstiție spune că Baba Dochia va întoarce gerul.

Citește și: Tradiții și obiceiuri pe 1 martie. Ce semnificație are mărțișorul

Pentru a avea un an plin de prosperitate, se spune că este bine să consumiun pahar de vin roșu. De asemenea, nu este bine să te cerți cu nimeni în această zi sau să stai supărat pentru că se spune că vei fi așa până când va veni toamna.

O altă superstiție este în strânsă legătură cu mamele. Cele care vor să pună un mărțișor copilului la mână trebuie să aibă grijă să nu fie văzute de o altă femeie care este însărcinată pentru că se spune că bebelușul va avea un semn pe corp.

Cât se poartă mărțișorul și ce trebuie să faci cu el după ce nu-l mai porți

În funcție de fiecare zonă a țării, sunt mai multe obiceiuri privind mărțișorul și perioada în care acesta trebuie purtat. În Transilvania, de exemplu, acesta se poartă în primele două săptămâni din luna martie, apoi este atârnat de uși ori ferestre sau de coarnele animalelor domestice, deoarece se spune că astfel se pot speria duhurile rele, scrie Libertatea.

În unele zone ale țării, în prima zi din martie, părinții îi leagă copilului la gât sau la mână un bănuț de argint sau de aur alături de un fir roșu cu alb. Se spune că în acest mod, copiii vor fi feriți de razele arzătoare ale soarelui în timpul verii. Mărțișorul se va purta timp de 12 zile, apoi va fi legat de ramyra unui copac și în funcție de cum va evolua copacul, se spune că așa îi va merge și copilului. Dacă pomul va înverzi și va înflori, se spune că și copilul va avea un parcurs la fel de bun.

Citește și: Felicitări cu "O primăvară frumoasă", urări și SMS-uri de mărțișor pentru femei de 1 martie

Pe de altă parte, în Dobrogea, mărțișorul se poartă până când vor veni berzele, apoi este aruncat spre cer.

Este interzis să arunci mărțișorul la gunoi. Se spune că vei avea ghinion. Se leagă cu un nod și se păstrează. Tradiția spune că acesta te va apăra de ghinioane.

În Transilvania mărțișorul purtat se va agăța la ușă sau la fereastră pentru ca norocul să intre în casă, iar ghinionul să fugă și să lase loc binelui.

1 Martie 2023. Cele mai frumoase mesaje și felicitări de Mărțișor pentru persoana iubită, prieteni și părinți... (P) Radu Ghițulescu, Head of Digital eJobs:“Astăzi, nu poți recruta decât dacă ești prezent peste tot unde sunt activi c...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x