Antena Căutare

Basescu: Romii nomazi sa-si faca un obicei din a munci. Statul roman e dispus sa-i ajute

Autoritatile romane le cer cu fermitate romilor nomazi "sa-si faca un obicei din a munci si din a-si da copii la scoala", a declarat presedintele Traian Basescu, joi, in cadrul unei vizite oficiale la Sofia. Liderul Romaniei a asigurat ca tara noastra este dispusa sa trimita cadre didactice in taberele temporare ale acestei comunitati.

"Discutiile cu presedintele Parvanov mi-au confirmat ca avem o pozitie comuna, o pozitie europeana. In acelasi timp, trebuie sa mai spun inca o data, poate in alta forma: orice cetatean european are drepturi, dar si obligatii. Acest lucru este valabil si pentru comunitatea romilor nomazi", a declarat presedintele.

"Apelul nostru este de iesire din ipocrizie. Sigur ca ne aparam cetatenii, in acelasi timp cetatenii romani, inclusiv cei de etnie roma din categoria nomazilor, trebuie sa respecte legile statului pe teritoriul caruia se afla. Si, de ce nu, si obiceiurile comunitatilor in jurul carora isi aseaza taberele. Autoritatile romane cer ferm minoritarilor romi nomazi sa-si faca un obicei din a munci si din a-si da copii la scoala", a adaugat presedintele Basescu.

Traian Basescu a mai precizat ca cea mai mare parte din romi sunt integrati deja si ca UE nu trebuie sa integreze cele 12-14 milioane de romi despre care politicienii europeni vorbesc.

"Foarte multi oameni politici vorbesc despre cele 12-14 milioane de romi care se afla pe teritoriul UE, raspanditi in aproape toate statele. Dar UE nu are de integrat cele 14 milioane de romi. Cea mai mare parte sunt integrati (...). Marea problema sunt romii nomazi, o anume ramura a acestei minoritati", a mentionat presedintele.

Seful statului a asigurat ca tara noastra este dispusa sa trimita cadre didactice in taberele temporare ale acestei comunitati.

"Eu va asigur ca Romania ar fi dispusa sa trimita cadre didactice in aceste tabere temporare ale romilor. In acelasi timp, daca se creeaza conditii de munca, de asistenta sanitara si de invatatura pentru copii, intrebarea mea, si fac publica tocmai pentru ca fac apel la iesirea din ipocrizie, vor fi dispuse familiile de romi nomazi sa mearga la munca?"

In cadrul aceluiasi discurs, seful statului roman a reiterat faptul ca Romania "nu poate accepta limitarea libertatii de miscare a niciunui cetatean al sau". "Romania sustine necesitatea elaborarii unei strategii de integrare a romilor la nivel european. Avand in vedere dreptul oricarui cetatean european de a se misca pe teritoriul Uniunii, consideram ca problema romilor nomazi nu este o problema exclusiva a tarii de origine. In acelasi timp, apelul nostru este de iesire din ipocrizie".

Doar bucurestenii cu venituri de pana la 2500 de lei vor primi subventii la caldura... VIDEO! Cum sa cauti eficient un loc de munca...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x