Antena Căutare

București, 559 de ani. Topuri și curiozități despre Micul Paris

Pe 20 septembrie, București împlinește 559 de ani de la prima atestare documentară din 1459. În cele peste cinci secole de viață, încă mai fascinează prin curiozitățile sale și ocupă locuri onorabile în multe topuri. 

București, 559 de ani. Topuri și curiozități despre Micul Paris Galerie
Bucuresti 559

Pe 20 septembrie, București împlinește 559 de ani de la prima atestare documentară din 1459, de către domnitorul Vlad Țepeș. În cele peste cinci secole de viață orașul care a cunoscut perioade de înflorire și decădere, deopotrivă, ”Micul Paris”, încă mai fascinează prin curiozitățile sale și ocupă locuri onorabile în multe topuri.

București, 559 de ani. Capitala României figurează pe locul patru în rândul capitalelor europene ca densitate a populaţiei, după Paris, Londra şi Atena, cu aproape 10.000 de locuitori pe kilometru pătrat. Legenda întemeierii sale vorbește despre oierul Bucur, de la care privine numele ”București”.

Cum a blestemat Vlad Țepeș Bucureștiul chiar în prima zi de naștere: 20 septembrie 1459. ”Domnul Dumnezeu să-l nimicească şi să-l ucidă aici cu trupul”

Bucureștiul are o populație de 2.104.967 de locuitori, spun statisticile oficiale, însă, în realitate, numărul ar fi mult mai mare.

1. Tunelurile secrete. Orașul de sub oraș

Bucureștiul este un oraș încărcat de istorie care ascunde o mulțime de secrete. Foarte puțini știu cum arată de fapt Capitala... de sub Capitală. Pe lângă partea văzută, orașul are o adevărată rețea de tuneluri secrete întinsă pe zeci de km.

București, 559 de ani. Topuri și curiozități despre Micul Paris

Prima rețea de catacombe din București a apărut încă din secolul al VIII-lea și a fost construită de către negustorii și boierii care voiau să își protejeze avuțiile de tâlharii care atacau orașul. O zonă în care tunelurile secrete se găsesc la tot pasul este formată între trei mari puncte strategice din Bucureștiul vechi: Cișmigiu, Centrul Vechi și Mitropolie.

Catacombele sunt întinse pe o distanță impresionantă: De la Curtea Veche poți străbate Bucureștiul spre Dealul Mitropoliei și mănăstirea Antim, spre Cișmigiu, de-a lungul străzii Schitu Magureanu, apoi spre Cotroceni plus mai multe ramificații spre Gară de Nord și Bellu.

Ceaușescu își comandase și el propriile tuneluri, pentru a se simți protejat. În afară de cele două buncăre antiatomice şi un adăpost antiaerian de sub Casa Poporului, istoricii menționează o rețea care pleacă de la Comitetul Central spre Magazinul Muzica, Biserica Kretzulescu şi Palatul Regal. Prin ele se trecea cu barca, iar adâncimea apei era de un metru.

2. Primul drum din București

București, 559 de ani. Topuri și curiozități despre Micul Paris

Primul drum din București, Drumul de Lemn, a fost de fapt actuală Calea Victoriei. În trecut, stradă era pavată cu trunchiuri de copaci. Primele drumuri din București pavate cu piatră de rău se amenajează în 1661.

3. Cum și când s-a făcut împărțirea pe sectoare

Reforma administrativă a orașului București are loc în 1830 când se înființează “Sfatul Orasenesc” (Administrația Publică Locală de azi). Orașul este împărțit în cinci zone (sectoare).

În 1979, București ajunsese deja la opt sectoare, moment în care a avut loc o nouă reforma administrativă, iar împărțirea a fost făcută astfel:

București, 559 de ani. Topuri și curiozități despre Micul Paris

  • sectoarele 1 și 8 s-au unit, rezultând sectorul 1;
  • sectoarele 2 și 3 s-au unit, rezultând sectorul 2;
  • sectorul 4 a devenit sectorul 3;
  • sectorul 5 a devenit sectorul 4;
  • sectorul 6 a devenit sectorul 5;
  • sectorul 7 a devenit sectorul 6.

4. Tramvaiele

București, 559 de ani. Topuri și curiozități despre Micul Paris

Toate tramvaiele care circula azi în București au un singur strămoș, și anume un tramvai vest-german adus pentru probe în 1970 și copiat, bucată cu bucată, de comuniști.

5. Micul Paris

București, 559 de ani. Topuri și curiozități despre Micul Paris

În perioada anilor 1900 – 1930, orașul București a fost unul dintre cele mai frumoase și mai moderne orașe din europa, fiind egalabil cu Parisul – de aici și denumirea de Micul Paris.

Topuri în care este menționat orașul București

1. București, în topul celor mai cinstite oraşe din lume

Un experiment cu camera ascunsă ne aduce un loc fruntaș în topul onoarei. Experimentul a fost realizat de Reader'a Digest și a implicat 16 orașe din 4 continente diferite, în care s-au amplasat ”portofele pierdute”. Potrivit testului Bucureștiul se poziționează pe locul 11 în topul onestității, ultima timp ce ultima poziție, în șaisprezecea, în revine capitalei Portugaliei, Lisabona.

București, 559 de ani. Topuri și curiozități despre Micul Paris

2. București, în topul celor mai vizitatate orașe din lume

Aproape 2,5 milioane de turiști străini au vizitat România în 2016, arată datele Institutului de Statistica. Din totalul turiștilor ajunși în țara, 1,1 milioane au vizitat Bucureștiul, pe următoarele locuri, la mare distanță, fiind județele Brașov, Sibiu sau Timiș. La coadă clasamentului, cei mai puțini turiști străini au fost în județul Teleroman, doar puțin peste 1.200 în tot anul trecut.

Potrivit statisticilor, numărul turiștilor care vizitează orașul București crește în fiecare an. În 2015, Bucureștiul ocupa deja pozitia 90 într-un top al celor mai vizitate 132 de orase din lume. Londra se afla atunci pe primul loc.

București, 559 de ani. Topuri și curiozități despre Micul Paris

3. București, locul 82 în lume, în topul orașelor în care este recomandat să locuiești

În topul realizat de Economist Intelligence Unit, cu cele mai bune condiţii de locuit din marile oraşe, Bucureştiul se află pe locul 82, din 140. Note bune am primit la preţurile mici pentru mâncare şi băutură, comparativ cu alte mari oraşe ale lumii.

4. București, în topul celor mai ieftine metropole ale lumii și pe primul loc în Europa

București, 559 de ani. Topuri și curiozități despre Micul Paris

Bucureştiul este singurul oraş din Europa care apare în topul celor mai ieftine zece oraşe din lume. Bucureştiul este pe locul 9 în clasamentul în care mai apar metropole din Siria, India şi Venezuela. De aceea, tot mai mulţi turişti străini vin anual în Capitală. La polul opus este Singapore, unde maşinile au cele mai mari prețuri, iar preţul mediu al unei sticle de vin: 23 de dolari.

București împlinește 559 de ani pe 20 septembrie, așadar Capitala este decisă să stabilească noi recorduri: cele ale distracției. Vezi aici ce evenimente sunt organizate de Ziua Bucureștiului 2018.

Ministrul Educației a făcut anunțul: „Elevii vor primi sume mai mari. A fost modificat ordinul!”... Scene VIOLENTE la un liceu din Bucureşti! Doi elevi au ajuns la spital, după un scandal sângeros!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x