20 septembrie Ziua Bucureștiului 2018. Câți ani împlinește București

Ziua Bucurestiului 2018. Când pică și câți ani împlinește București si cum se sarbatoreste Capitala.

ziua bucurestiului 2018

Ziua Bucureștiului 2018 pică pe 20 septembrie, fiind data la care capitala României împlinește 559 de ani de atestare documentară. Totodată, de Zilele Bucureștiului, se sărbătoresc și 359 de ani de când Bucureştiul a devenit capitala Ţării Româneşti (1659).

București împlinește 559 de ani, joi, 20 septembrie 2018. Prima menţiune documentară a cetăţii Bucureştilor într-un hrisov al lui Vlad Tepeş, domn al Tării Româneşti, la 20 septembrie, dar legenda spune că orașul ar fi fost întemeiat de un boier pe nume Bucur. Orașul București a devenit capitala României în 1862.

Pentru a celebra Ziua Bucureștiului/ Zilele Bucureștiului 2018, Primăria a organziat o serie de evenimente în perioada 21-23 septembrie, la care sunt invitați artistiști de talie națioanlă și internațională, printre care enumerăm: Gheorghe Zamfir, Enrico Macias, orchestră simfonică, Rod Stewart, VUNK. Programul complet îl poți consulta AICI.

Însă, dacă vrei să pătrunzi mai mult în latura istorică și culturală a orașului, poți alege să vizitezi cele mai importante vestigii istorice ale orașului București. Îți prezentăm câteva repere:

Curtea Veche

Curtea Veche a fost un însemnat centru politic și administrativ al Țării Românești, cele mai importante construcții medievale din secolele XV-XVIII, de pe teritoriul municipiului. Cetatea clădită în perioadă domniei lui Vlad Țepeș, era destinată pentru protecția Curții Domnești într-un centru fortificat;

Curtea Nouă

Curte Nouă sau Curtea Arsă a fost ridicată de Alexandru Ipsilanti în anul 1776, fiind serios afectată de incendii și cutremure, astăzi putându-se observă numai o parte din ziduri și pivnițe;

Hanul lui Manuc

Hanul lui Manuc, clădit de către un mare negustor- Manuc-bei în primul deceniu al sec. XIX, este în prezent unul dintre cele mai importante monumente istorice și de arhitectură din București;

Spitalul Coltea București

Spitalul Coltea este primul spital ridicat de către spătarul Mihai Cantacuzino în anul 1704, clădirea actuală datând din 1888 și reprezintă unul din modelele arhitectonice bucureștene de la sfârșitul sec. XIX. Localizare pe hartă.

Foișorul de Foc

Foișorul de Foc (1892-1983) a fost construit că un observator pentru incendii și că post de pompieri, cu o înălțime de 50 m, era una dintre clădirile proeminente din București la acea vreme, astăzi foișorul devenind Muzeul Pompierilor.

Palatul Ghica

Palatul Ghica clădit de către domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica în anul 1882, este un edificiu important, un simbol al stilului neoclasic din Țara Românească;

Palatul Știrbei

Palatul Știrbei (1835), construit în același stil neoclasic după proiectul arhitectului francez Sanjouand, este o clădire eleganță cu elemente grecești ce a aparținut pentru un timp familiei princiare Știrbei, astăzi aici aflându-se Muzeul Ceramicii și Sticlei.

Palatul Universității

Palatul Universității (1857-1869), o construcție masivă concepută după proiectul arhitectului Alexandru Orăscu și K. Storck, este una dintre cele mai vechi și renumite instituții de învățământ superior din București;

Palatul Cotroceni București

Palatul Cotroceni, ridicat în anul 1893 după planurile arhitectului francez Paul Gotttereau cu numeroase elemente de arhitectură autohtonă, avea destinația de reședința permanență a prințului moștenitor Ferdinand, astăzi deservind că reședința a Președintelui Țării. Localizare pe hartă.

Palatul de Justiție

Palatul de Justiție (1890-1895), construit în stil renascentist francez, după proiectul arhitectului A Ballu, este finalizat de către Ion Mincu, cu statui ce simbolizează Legea, Dreptatea, Justiția, Adevărul, Forță și Prudența;

Palatul Cantacuzino

Palatul Cantacuzino (1898-1900), este o construcție în stil baroc, cu un interior bogat în decorațiuni cu picturi, în prezent aici aflându-se Muzeul George Enescu.

Ultimele știri