Live acum
Prime Time 20:00Chefi la cutite Sezonul 9

Cadrele medicale cad pe capete, iar românul nu vrea să poarte mască. Sunt 3.335 de de cazuri doar din sistemul medical

Institutul Naţional pentru Sănătate Publică (INSP) a emis un raport prin care precizează ă numărul de cadre medicale care s-au îmbolnăvit de Covid-19 a crescut alarmant în ultima vreme, circa 11,4% din personal fiind infectat cu SARS-CoV-2.

Cadrele medicale cad pe capete, iar românul nu vrea să poarte macă. Sunt 3.335 de de cazuri doar din sistemul medical

Acest raport săptămânal de supraveghere emis INSP, pentru săptămâna 29 iunie – 5 iulie, scoate în evidenţă şi faptul că 46,6% din totalul cazurilor de Covid-19 s-au înregistrat în Bucureşti, Braşov, Argeş, Prahova şi Galaţi. Alarmant este că un caz din nouă a fost înregistrat la personalul medical, iar acest lucru a dus la scăderea dramatică a capacităţii de reacţie a sistemului de sănătate, potrivit adevărul.ro

Numărul total de cazuri de Covid-19 din rândul personalului medical, de la debutul epidemiei, a ajuns deja la 3.335.

În aceeaşi perioadă, 44,9% din totalul deceselor au fost în Argeş, Bucureşti, Prahova, Dâmboviţa şi Suceava. În ceea ce priveşte distribuţia demografică, 78,2% dintre decesele din România au fost la persoane peste 60 de ani, iar 58,7% s-au înregistrat la bărbaţi.

Ministrul Sănătății, primele reacții după creșterea explozivă a cazurilor de coronavirus: ”Vor urma și alte creșteri. Trebuie să rămânem calmi, dar responsabili!”

Comorbidităţile rămân în continuare un element important: 93,9% din totalul celor decedaţi aveau cel puţin o altă afecţiune.

Cele mai multe decese au fost la persoane care sufereau de afecţiuni

cardiovasculare-65,3%, de diabet-30,6%, afecţiuni neurologice-22,4%, afecţiuni renale-19,9%, afecţiuni pulmonare-18,3%, obezitate-17%, neoplasm-12,1%.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Galaţi este una dintre unităţile medicale unde lucrurile au luat-o razna în ultimele zile, după ce în prima fază de la debutul pandemiei nu s-au înregistrat probleme deosebite.

Moldova printre regiunile cele mai afectate

Pe 7 iulie, alte 15 cadre medicale de au fost testate pozitiv la Covid-19, astfel că numărul angajaţilor confirmaţi cu noul coronavirus a ajuns acum la 53. De asemenea, în aceeaşi zi, 10 pacienţi au fost diagnosticaţi cu Covid-19, în vreme ce medicii şi asistenţii rămaşi la datorie (adică doar jumătate din total; restul sunt fie internaţi, fie în carantină) se plâng de epuizare fizică şi psihică.

Liliana Agheorghicesei, românca internată 62 de zile în spital din cauza COVID-19: ”Am făcut 15 teste. Oamenii ar trebui să nu ia în derâdere această boală!”

Patru secţii din spitalul gălăţean (cel mai mare din jumătatea de sud a Moldovei) au fost închise pentru efectuarea dezinfecţiei, iar în restul secţiilor se lucrează în regim de avarie.

De câteva zile nu se mai fac internări în unitatea medicală, cu excepţia cazurilor de urgenţă majoră. În total, de la începutul crizei, 145 de cadre medicale de la spitalele din judeţul Galaţi s-au infectat cu noul coronavirus, adică în jur de 5% din numărul de cazuri la nivel naţional. De altfel sistemul sanitar este aproape de colaps în judeţ.

Mai sunt doar 43 de paturi libere pentru adulţi şi 8 paturi pentru copii. În ATI, în Spitalul Judeţean, pot fi primiţi maxim 7 pacienţi, acum sunt 6.

România atinge vârful pandemiei de coronavirus. Alte 555 de cazuri de COVID-19, confirmate în ultimele 24 de ore

„Facem apel către toţi locuitorii Galaţiului la responsabilitate, să aibă încredere în măsurile dispuse de autorităţi, să poarte mască şi să nu se încreadă în fake news-urile lansate de unii care până acum au stat ascunşi şi au ieşit acum la lumină”, este apelul lui Gabriel Avrămescu, prefectul judeţului Galaţi. În cinci zile, în judeţul Galaţi s-a bătut permanent recordul zilnic de îmbolnăviri de Covid-19. De la începutul pandemiei, 1.112 gălăţeni au fost fost confirmaţi pozitiv, iar media ultimei perioade este de peste 40 de noi cazuri pe zi.

Recomandari