Antena Căutare

Calendar ortodox 11 ianuarie. Zi de sărbătoare. La mulți ani sărbătoriților

Calendar ortodox 11 ianuarie. Zi de sărbătoare pentru credincioși, marcată în calendar cu cruce neagră. În această zi este prăznuit Cuviosul Teodosie cel Mare. La mulți ani sărbătoriților!

Calendar ortodox 11 ianuarie. Zi de sărbătoare pentru credincioși, marcată în calendar cu cruce neagră. În această zi este prăznuit Cuviosul Teodosie cel Mare. La mulți ani sărbătoriților!

Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare a trăit în perioada secolelor V-VI. S-a născut în satul Mogarisos din ținutul Capadociei, în estul Turciei de astăzi. Tatăl sau se numea Proeresie și mama să Evloghia, și erau amândoi credincioși și cucernici. Intră de tânăr în monahism, la o mănăstire din Ierusalim. După ce petrece alături de pustnicul Longhin, se retrage într-o peștera din apropierea Bethleemului, unde timp de 50 de ani s-a hrănit doar cu ierburi sălbatice și legume. Datorită vieții sale, adună în jurul sau mulți ucenici. Va ridică o mănăstire lângă peștera în care vietuia, unde va pune bazele vieții monahale de obște. De aici și supranumele de "începător al vieții de obște“. Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare a trecut la cele veșnice în jurul anului 529.

Calendar ortodox 2019. Rugăciune către Sf Teodosie cel Mare

„Sadit fiind în locaşurile Domnului tău, cu preastrălucitele tale fapte bune ai înflorit şi ai înmulţit fiii tăi în pustiu, cu ploile lacrimilor tale udându-i, păstorule al turmelor lui Dumnezeu. Pentru aceasta, strigăm ţie: Bucură-te, Părinte Teodosie!

Mulţimile calugărilor, te cinstim pe tine, îndreptătorule Teodosie, părintele nostru, că prin tine am cunoscut a umbla, cu adevărat, pe cărarea cea dreaptă. Fericit eşti că lui Hristos ai slujit şi ai biruit puterea vrăjmaşului. Cel ce eşti împreună vorbitor cu îngerii, iar cu drepţii şi cu cuvioşii împreună-locuitor, roagă-te Domnului să miluiască sufletele noastre.

Împodobindu-ţi sufletul tău cu înfrânare, cu dureri şi cu rugaciuni, cu dumnezeiască cuviinţă te-ai făcut părtaş cuvioşilor, pururea slăvite, şi daruri de minuni cu adevărat ai primit, spre a tămădui neputinţele celor ce te cinstesc pe tine cu credinţă.

Drept aceea şi mulţimile demonilor gonind, dai tămăduiri oamenilor în dar, de Dumnezeu purtătorule Teodosie. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu să dăruiască iertare de greşeli celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta”

Calendar ortodox 11 ianuarie. Troparul Sf Teodosie cel Mare

glasul al 8-lea:

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat puștiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însuțiț roditoare; și te-ai făcut luminator lumii, strălucind cu minunile, Teodosie, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu că să mântuiască sufletele noastre.

Scenă uluitoare în centrul Ploieștiului! Doi bărbați dezbrăcați își declarau dragostea unul altuia... Ministrul Educației schimbă regulile pentru ora de religie! Sute de mii de elevi trebuie să știe acest lucru...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x