Creștinii se pregătesc de zor de Paște. Pe lângă post, rugăciune și fapte de milostenie, aceștia se îndeletnicesc și cu gătirea preparatelor tradiționale.
Citește și: Cum poți evita să îți iasă un cozonac necopt la mijloc. Câteva reguli importante
Cât costă 1 kilogram de nucă în piață înainte de sărbătorile Pascale
Pe mesele românilor de Paște se află bucatele preferate, precum friptura de miel, ouăle roșii, drobul, pasca, dar și cozonacul. Acesta din urmă este printre deserturile favorite ale românilor, indiferent de vârstă.
Un ingedient esențial pentru cozonacii tradiționali este nuca. Potrivit Antena 3 CNN, în piața obor din capitală, un kilogram de nucă a ajuns să coste undeva între 30 și 45 de lei. Nucile în coajă, în aceeași piață, se vând cu 10 lei pe kilogram.
În ciuda prețurilor piperate, gospodinele fac tot ce pot pentru a pregăti un meniu delicios și bogat.
Citește și: Temperatura ideală la care se coace cozonacul. Cum obținem un desert tradițional rumenit perfect și pufos
Rețetă de cozonac cu nucă
Rețeta de cozonac cu nucă a Laurei Laurențiu este printre cele mai simple și are un rezultat pufos și delicios. De asemenea, nu necesită decât 350 de grame de nucă.
Ingrediente pentru aluat
- 500 – 550 de grame de făină tip 000 (făină fină pentru patiserie, cu mimum 10% conținut de proteină)
- 250 de mililitri de lapte
- 8 gălbenușuri
- 100 de grame de zahăr pudră
- 25 de grame de zahăr tos
- 25 de grame de drojdie proaspătă
- 100 de grame de unt
- 25 de mililitri de ulei (de floarea soarelui, de rapiță, de struguri – un ulei vegetal cu un gust neutru)
Citește și: Rețetă de cozonac italian. Cum se face un panettone ca-n Italia
- 25 mililitri de rom (băutură, nu esență, țineți cont că alcoolul face foarte bine aluaturilor dospite şi dacă preferați, puteți folosi lichior grand marnier sau lichiorul care vă place vouă)
- coaja rasă de la 1 lămâie (sau portocală, sau din ambele, în amestec)
- 1 linguriță rasă de sare
- 1 lingură de extract natural de vanilie (sau un plic de zahăr vanilat).
Citește și: Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Ingrediente umplutură
- 350 de grame de nucă măcinată
- 100 mililitri de lapte
- 200 grame de zahăr
- 1 lingură rasă de cacao
- 25 mililitri de rom
- 1 lingură extract de vanilie
- 2 albușuri crude.
Ingrediente extra
- 1 gălbenuș + 1 lingură de lapte pentru finisat cozonacii
- puțin ulei pentru uns planul de lucru
- opțional, 1 lingură de fulgi de migdale
Rețeta completă și modul de preparare pot fi urmărite pe blogul Laurei Laurențiu.
Cu ce se ocupă fosta iubită a lui Vlad Pascu în timp ce tânărul este în arest... Masa de Paște la români 2024. Cât costă preparatele pentru masa de Paște dacă alegi să le comanzi...