Antena Căutare

Calendar ortodox 14 februarie 2018. Ortodocșii nu-l prăznuiesc pe Sfântul Valentin. Ce sfânt i-a luat locul

Ce sfant praznuiesc crestinii ortodocsi in 2018.

Calendar ortodox. Pe 14 februarie, ortodocșii nu-l prăznuiesc pe Sfânul Valentin, ”Ocrotitorul Dragostei”. Deși Valentine`s Day este sărbătorit de toți, iată că în calendarul ortodox sunt menționate ale motive de sărbătoare.

Calendar ortodox.14 februarie. Biserica îl pomenește pe Cuviosul Auxenti, fost nobil la curtea împăratului bizantin Teodosie cel Mic. Acesta îmbrăca haină monahala și părăsește Constantinopolul stabilindu-se pe un munte, lângă Calcedon, care mai târziu avea să se numească Muntele lui Auxentiu. Dorință să, era de a rămâne ascuns de ochii oamenilor, pentru a se liniști prin rugăciune și nevoință, însă, niște păstori, l-au descoperit, mărturisind și locuitorilor din satele învecinate, despre viață sfântă a cuviosului. Astfel, oamenii au început să-l caute, aducând bolnavi cuviosului pentru a-i vindecă.

Sfântul Auxentiu a fost unul din Părinții celui de-al Patrulea Sinod Ecumenic din Calcedon, din anul 451.
Sfântul Valentin, cel căruia i se datorează sărbătoarea iubirii este prăznuit pe 14 februarie în calendarul romano-catolic.

De fapt, pe 14 februarie, se comemorează şi doi martiri cu numele Valentin. Comemorarea lor a dat numele la o simpatică tradiţie, foarte răspândită în ţările anglo-saxone. Deoarece în Evul Mediu se credea că, în această zi, păsările, simţind apropierea primăverii, începeau să-şi facă cuiburile, s-a considerat că sărbătoarea Sfântului (Sfinţilor) Valentin este începutul redeşteptării anuale la viaţa nouă, deci a iubirii dătătoare de viaţă. Sfântul Valentin a devenit patronul logodnicilor.

Statul îți dă bani pentru motorină. Ce condiții trebuie să îndeplinești și de ce acte ai nevoie... ANM avertizează! Un nou ciclon va lovi puternic România. Ce alte fenomene meteo extreme ne așteaptă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x