Antena Căutare

Calendar ortodox. Acoperământul Maicii Domnului, tradiții și obiceiuri

Zi de mare sarbatoare pentru crestinii ortodocsi. In calendarul ortodox, luni 1 octombrie, credinciosii cinstesc Acoperamantul Maicii Domnului. Iata care sunt traditiile si obiceiurile acestei sarbatori.

Zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. În calendarul ortodox, luni 1 octombrie, credincioșii cinstesc Acoperământul Maicii Domnului. Iată care sunt tradițiile și obiceiurile acestei sărbători.

Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea cu care Biserica Otrodoxă încheie perioada de 2 luni dedicată cinstirii Fecioarei Maria. Anul bisericesc este diferit de anul civil, el începând la 1 septembrie și încheindu-se la 31 august. Din acest motiv, sărbătorile cele mai importante ale începutului și sfârșitului de an bisericesc sunt închinate Maicii Domnului, pentru că ea este „începutul mântuirii oamenilor”.

În popor, sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului mai este cunoscută și sub denumirea de Pocroave, denumire ce vine de la cuvântul slavon “pocrov”, ce semnifică acoperământ al pământului cu brumă sau cu zăpadă.

Acoperâmântul Maicii Domnului, tradiții și obiceiuri

Se spune că în acestă zi orice rugăciune adresată Maicii Domnului, poate face minuni neînchipuite. Biserica însemnă la rugăciune, precum Maica Domnului se ruga în această zi: „Împărate ceresc, primeşte pe tot omul cel ce Te slăveşte pe Tine şi cheamă în tot locul preasfânt numele Tău! Și unde se face pomenirea numelui meu, acel loc îl sfinţeşte şi preamăreşte pe cei ce Te preamăresc pe Tine şi pe cei ce cu dragoste mă cinstesc pe mine Maica Ta. Primeşte-le toate rugăciunile şi făgăduinţele şi-i izbăveşte din toate nevoile şi răutăţile!”

Tradieția mai spune că, în aceasta zi, se ține post pentru a fi feriți de boli și de necazuri pe tot parcursul anului.

Există o credinţă printre bătrânele de la ţară, conform căreia, dacă este tăiat mâine, părul rămâne în legătura cu corpul. Din acest motiv nu trebuie aruncat şi nici ars, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare sau de oamenii răi, care fac diverse farmece.

Ca în orice zi de sărbătoare, marrcată în calendar cu cruce roșie, și de sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului nu se spală, nu se muncește și nu se face curat. Credincioșii sunt indemnați la odihnă și rugăciune.

Iarna se grăbește să se instaleze! Circulaţie rutieră în condiţii de iarnă pe Transfăgărăşan. Stratul de zăpadă este de ... Vestea momentului pentru români! Se fac angajări MASIVE! Ce locuri de muncă sunt disponibile...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x