Calendar ortodox. Prima sărbătoare din luna octombrie. Cruce roșie în calendarul ortodox

Calendar ortodox octombrie 2018. Prima sarbatoare ortodoxa din luna octombrie. Cruce rosie in calendarul ortodox pe 1 octombrie.

Calendar ortodox octombrie 2018. Prima sărbătoare ortodoxă din luna octombrie. Cruce roșie în calendarul ortodox pe 1 octombrie.

Acoperământul Maicii Domnului, prima sărbătoare din octombrie

Acoperamantul Maicii Domnului este sărbătoarea rânduită de Biserica în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne. Pe 1 octombrie 911, se făcea priveghere în această biserica, pentru salvarea cetății care era asediată. La ora patru dimineață, Maică Domnului s-a arătat înaintea poporului, stand în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinții și mucenicii.

Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul sau iubit, Epifanie: "O vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor cum se roagă pentru întreagă lume?" Iar Epifanie a zis: "O văd, Părinte, și mă minunez!".

Acesta este evenimentul pe care îl prazanuieste Biserica pe 1 octombrie, spre a ne aminti că prin nevoință și rugăciune, putem primi și noi, în greutățile vieții noastre, neincetatul ajutor al Maicii Domnului.

Calendar ortodox - tropar 1 octombrie

Astăzi, poporul cel binecredincios, luminat prăznuim, umbriţi fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu şi căutând către Preacinstită Icoana ta, cu umilinţă grăim: acoperă-ne pe noi cu Cinstitul tău Acoperământ şi ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre.

Sursă: crestinortodox.ro

Ultimele știri