- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Calendar ortodox 2018. În luna octombrie sau ”Brumărel”, așa cum este denumită în calendar, are câteva sărbători religioase importante. Credincioșii se pregătesc să prăznuiască patru evenimente bisericești de mare însemnătate: Acoperământul Maicii Domnului, Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir și Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.
Calendarul creștin ortodox al lunii octombrie 2018, a doua din anul bisericesc ortodox în curs – debutează cu prima mare sărbătoare importantă, ce are loc chiar în prima zi de octombrie, și anume, Acoperământul Maicii Domnului.
Acoperământul Maicii Domnului, 1 octombrie 2018
Ziua Acoperământului Maicii Domnului este o sărbătoare pe care românii au adoptat-o de la slavi (ruşi – n.r.) şi care aminteşte despre momentul în care Sfânta Fecioară li s-a arătat, împreună cu Sfântul Ioan Botezătorul, Sfântului Andrei “cel nebun după Hristos”, ucenicului acestuia, Epifanie şi altor credincioşi, în biserica din cartierul Vlaherne din Constantinopol, în timpul unei slujbe religioase. În acel lăcaş de rugăciune, erau deja adăpostite mai multe straie care aparţinuseră Maicii Domnului - cămaşa, maforionul (acoperământul de cap şi umeri în costumul femeiesc bizantin) şi parte a brâului.
A doua mare sărbătoare din calendarul creștin ortodox octombrie 2018 este e Sfânta Cuvioasă Parascheva.
Sfânta Cuvioasă Parascheva, 14 octombrie 2018
Mii de oameni vin, anual, în pelerinaj la moaştele Sfintei Cuvioase Paraschiva, aşezate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Sfânta născută în satul Epivat din Tracia, a trăit în secolul al XI-lea şi şi-a dedicat viaţa milosteniei şi rugăciunii către Dumnezeu. A trăit şi s-a rugat în mai multe locuri sfinte. S-a întors în părţile Epivat-ului, unde a murit anonimă. Abia mai târziu, pe când îngropau un marinar naufragiat, nişte creştini au dat peste trupului neputrezit al Sfintei Cuvioase Parascheva. Moaştele au fost aşezate în mai multe biserici, mutate din pricina înaintării turcilor.
La Iaşi au fost aduse la iniţiativa domnului Moldovei, Vasile Lupu (n. 1595 – d. 1661). Moaştele au fost aşezate, în 1641, în biserica “Trei Ierarhi” din Iaşi şi au mutate în Catedrala Mitropolitană, unde se află şi astăzi, după 246 de ani.
A treia sărbătoare religioasă însemnată din luna octombrie 2018 este Ziua Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, ce are loc la sfârșitul lunii.
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, 26 octombrie 2018
Prefect al Tesalonicului în secolul al III-lea d.Hr., Dimitrie a fost întemniţat pentru că şi-a recunoscut confesiune creştină, într-o perioadă în care acest cult era interzis. De regulă, creştinii care nu îşi negau credinţa erau aruncaţi în arenele romane, în lupte împotriva gladiatorilor. Or, asta însemna, de cele mai multe ori, moarte sigură pentru creştini. Nestor, un creştin, îi cere Sfântului Dimitrie binecuvântare, pentru a-l înfrânge pe unul dintre marii gladiatori, Lie, şi a pune capăt masacrelor din arenă. Primeşte binecuvântare, îl înfrânge pe Lie şi este, la rândul său, decapitat de împărat. Dimitrie va fi şi el ucis, dar din trupul său, după cum se arată în Sinaxare, nu va curge sânge, ci mir vindecător.
Sfântul Dimitrie, ocrotitorul Bucureştilor 27 octombrie
S-a născut într-o localitate numită Basarabov, în apropiere de Russe, pe malul râului Lom, afluent al Dunării. Şi-a trăit prima parte a vieţii ca păstor, iubindu-l pe Dumnezeu admirând creaţia. S-a călugărit, la maturitate, devenind pusnic. Nimeni n-a ştiut despre moartea sa. Se spune că sfântul se aşezase, de unul singur, între două lespezi de piatră, când simţise că i-a venit sfârşitul. A fost acoperit de prundiş adus de apă şi l-ar fi scos de acolo familia unei fete bolnave căreia I se arătase în vis, promiţându-i vindecare. Trupul a fost aşezat într-o biserică şi mutat mai apoi. Sfintele moaşte ale Sfântului Dimitrie Basarabov, “cel nou”, considerat ocrotitorul Bucureştilor, se află acum în Catedrala Patriarhală.
Luna octombrie 2018 este a zecea în calendar și a doua din calendarul bisericesc.