Antena Căutare

Când am putea renunța la starea de alertă. Estimările ministrului Sănătății, Alexandru Rafila: „Eu cred că vom reveni la normal”

Ministrul Sănătății spune că exisă posibilitatea ca în luna martie autoritățile să renunțe la prelungirea stării de alertă.

Alexandru Rafila purtând masca de protecție pe figură Galerie
Alexandru Rafila a vorbit despre posibila renunțare la starea de alertă | Hepta

Alexandru Rafila crede că în luna martie autoritățile a rputea renunța la măsurile restrictive care afectează situațiile economice.

„Eu cred că vom reveni la normal până la sfârșitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată și nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viața economică și socială și trebuie să ne pregătim pentru acest lucru”, a spus Alexandru Rafila, potrivit news.ro.

De asemenea, Alexandru Rafila a precizat că a avut mai multe discuții cu reprezentanți ai sectoarelor economice.

Ce spune Alexandru Rafila despre renunțarea la starea de alertă, din pandemia de coronavirus

„Eu am avut foarte multe întâlniri cu reprezentanții diverselor industrii : turism, Horeca, marii retaileri, mari investitori din România. Toți își doresc predictibilitate, o discuție sinceră care să facă posibilă repornirea economiei și cred că spre sfârșitul lunii martie putem avea discuții foarte serioase, încât oamenii să știe ce au de făcut în lunile următoare”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a evidențiat faptul că vorbește despre ipoteze de lucru, nu despre promisiuni, când spune că se ia în calcul posibilitatea renunțării la starea de alertă, începând cu martie 2022.

Citește și: Când am putea avea parte de vârful valului 5 de infectare cu coronavirus. Ce spune Alexandru Rafila despre relaxarea restricțiilor

„Nu se poate nimeni angaja. Modul în care evoluează un agent patogen câteodată este imprevizibil și biologia este o știință care întotdeauna este surprinzătoare. Asta nu înseamnă că noi nu ne gândim foarte serios la situația în care, începând cu această primăvară, putem să revenim la normal din punct de vedere economic și să avem o discuție foarte serioasă încât fiecare să știe ce are de făcut. Aici am discutat și mi s-a părut extrem de important: toți reprezentanții diverselor sectoare economice sunt conștienți că succesul revenirii la normal depinde de modul în care se vor comporta ei și, bineînțeles, populația”, a mai spus Alexandru Rafila.

Citește și: Rafila, despre vaccinul anti-Covid-19. De câte ori prevede că îl vom face în viitor. Ce provoacă vaccinarea la intervale scurte

Întrebat dacă exista posibilitatea unei noi evoluții a pandameiei de coronavirus înepând cu toamna acestui an, ministurl Sănătății a explicat că avem de-a face cu un virus imprevizibil, care dezvoltă tot felul de tulpini, iar o certitudine referitoare la evoluția coronavirusului nu există.

„Dacă vor apărea tulpini cu o patogenitate mai mare, e posibil. Aceste tulpini vor fi mult mai puțin transmisibile, adică transmisibilitate mare, patogenitate mică. Vor fi pericole pentru anumite categorii de persoane la risc trebuie să se vaccineze, să sperăm că și producătorii își vor adapta vaccinul variantelor circulante și nu vom asista în continuare la utilizarea aceluiași vaccin”, a mai spus epidemiologul Alexandru Rafila.

În trecut, ministurl a afirmat că la gradul de transmisibilitate al tulpinei Omicron „este aproape imposibil să nu te infectezi”.

(P) Record absolut pe piața de recrutare: eJobs România închide 2021 cu o cifră de afaceri de 12M euro, fiind lider de p... În ce condiții vaccinul împotriva Covid-19 ar putea fi administrat anual, ca vaccinul antigripal. Ce spune Raed Arafat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x