Căutare Live

Paște 2019. Când este adusă Lumina Sfântă în România. Semnificația acestei tradiții

Paște 2019. Când este adusă Lumina Sfântă în România. Semnificația acestei tradiții. Lumina Sfântă de la Ierusalim va ajunge în România prin intermediul unei delegații a Patriarhiei Române, care va participa la ceremonialul de la Mormântul Domnului de la Ierusalim

Paște 2019. Când este adusă Lumina Sfântă în România. Semnificația acestei tradiții​. Lumina Sfântă de la Ierusalim va ajunge în România prin intermediul unei delegații a Patriarhiei Române, care va participa la ceremonialul de la Mormântul Domnului de la Ierusalim

În Săptămâna Mare, creștinii se pregătesc cu bucurie în suflet să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Domnului. Anul acesta, pentru al 11-lea an consecutiv, Lumina Sfântă va fi adusă în România. Această tradiția a apărut în 2009 când a fost instituită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Prin intermediul lui, de atunci, în fiecare an, o delegație a Patriarhiei Române participă la ceremonialul de la Mormântul Domnului şi aduce Lumina Sfântă în România.

Protoieriile din Arhiepiscopia Bucureştilor şi celelalte eparhii ale Patriarhiei Române sunt invitate să trimită delegați la Aeroportul internațional „Henri Coandă” din Bucureşti (salonul oficial), în seara zilei de 27 aprilie 2019, în jurul orei 18.30, pentru a primi Sfânta Lumină de la Ierusalim.

Astfel, în noaptea de Înviere, Lumina Sfântă ajunge la credincioșii din țara noastră cu ajutorul delegaţiilor eparhiale venite pe Aeroportul Henri Coandă în seara zilei de 27 aprilie 2019. Această delegație va fi condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, și va aduce Sfânta Lumină de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, cu un avion special.

Sfânta Lumină va fi oferită la slujba de Înviere (orele 24.00) de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala Patriarhală.

Cum se pogoară Sfânta Lumină

Pentru Biserica Ortodoxă, ceremonia pogorârii Sfintei Lumini reprezintă un eveniment religios de maximă importanță. Acest ceremonial începe în dimineaţa Sâmbetei Mari şi are anumite etape. Se sting toate candelele dinăuntrul Bisericii, iar Mormântul lui Hristos este pecetluit cu ceară curată.

În jurul orei 12:00 în Biserică intră Patriarhul grec-ortodox şi începe tradiţionala procesiune, care constă în înconjurarea de trei ori a Sfân­tului Mormânt.

După procesiune se despecetluieşte Mormântul şi schevofilaxul duce în interior candela „neadormită” stinsă, care urmează să se aprindă de la Sfânta Lumină.

Patriarhul Ierusalimului intră în Mormântul Sfânt îmbrăcat în alb și ținând patru mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare. Înăuntrul Mormântului propriu-zis, patriarhul citeşte în genunchi rugăciunea specială şi îl roagă pe Iisus Hristos să dăruiască Lumina ca binecuvântare şi sfinţire pentru oameni.

În urma acestei rugăciuni, lumina sfântă se arată şi se răspândeşte în Biserică. Astfel, aceasta aprinde şi candela „neadormită” din lăuntrul Mormântului. Ceremonia Sfintei Lumini se întregește atunci când Patriarhul Ierusalimului iese din Mormânt și împarte credincioșilor Lumina Sfântă.

Sursă foto: doxologia.ro

Citește și
bianca neagu in rolul biancai in telenovela numai iubirea
O mai ții minte pe micuța Bianca din Numai Iubirea? S-a transformat într-o domnișoară superbă. Cum arată acum
O mai ții minte pe micuța Bianca din Numai Iubirea? S-a transformat într-o domnișoară superbă. Cum arată acum
copil cu pachet de scoala
O mamă a făcut pachetul copilului și l-a trimis la școală. Când l-a deschis, băiatul a avut o surpriză. Peste ce a dat
O mamă a făcut pachetul copilului și l-a trimis la școală. Când l-a deschis, băiatul a avut o surpriză. Peste ce a dat
angela coffman imbracata intr-o bluza neagra cu imprimeiu floral
Angela se declară cea mai econoamă mamă. Nu-și lasă familia nici să folosească hârtie igienică. Ce spune soțul ei
Angela se declară cea mai econoamă mamă. Nu-și lasă familia nici să folosească hârtie igienică. Ce spune soțul ei
Mai multe articole
Săptămâna Patimilor. În Miercurea Mare se face pomenirea femeii păcătoase. Ce nu interzis să faci astăzi... Cine era adolescenta de 15 ani de la Vaslui care a murit de meningită! Și-a pierdut viața la scurt timp după ce a fugit ...
Parteneri
Filme despre sfârșitul lumii. 5 povești apocaliptice pe care trebuie să le vezi
Dacă ești adepta filmelor de acțiune cu scenarii greu de imaginat, ți-am pregătit o listă cu filme despre sfârșitul lumii care să te țină cu sufletul la gură. Am ales pentru tine unele dintre cele mai apreciate producții din toate timpurile cu actori de renume și scenarii pline de suspans.
Catine.ro
Ultimele știri