Antena Căutare

Când începe postul Paștelui în 2024. Care sunt zilele cu dezlegare la pește

Credincioșii așteaptă cel mai lung post din acest an: postul Paștelui 2024. În această perioadă, zilele cu dezlegare la pește sunt foarte puține. Iată când trebuie consumat acest aliment în intervalul postului.

Colaj cu un preot, două fetiție cu lumânări, cozonac și ouă pe masă Galerie
Credincioșii așteaptă cel mai lung post din acest an: postul Paștelui 2024 | Shutterstock

Postul Paștelui se numără printre cele mai aspre posturi de pe parcursul anului. Principalul motiv este reprezentat de faptul că enoriașii trebuie să țină cont de cele două zile în care are loc dezlegarea la pește.

Credincioșii aleg să respecte cu strictețe regulile postului deoarece se spune că aduce beneficii asupra sănătății. În diferite tradiții, se menționează că această perioadă în care se ține cont de postul alimentar are o legătură deosebită cu purificarea trupului și a minții.

Adesea, oamenii aleg să țină post pentru a se apropia sufletește de Dumnezeu, fiind modalitatea prin care păstrează o conexiune cu acesta. Sfârșitul unui astfel de obicei aduce de cele mai multe ori un sentiment de împlinire și întărește credința.

Când începe postul Paștelui în 2024

În 2024, postul Paștelui începe pentru catolici după 14 februarie și pe 18 martie pentru ortodocși. În această perioadă, credincioșii se roagă pentru sănătate și nu consumă alimente precum: lapte, ouă, brânză, carne, dulciuri și pește.

Citește și: Gogoși rapide și pufoase, fără ou sau lapte. Cum să prepari un desert de post fără prea mult efort

Nu degeaba se spune că este cel mai dificil post din an. Durata acestuia este de 40 de zile, iar enoriașii nu trebuie să renunțe doar la diferite produse pentru a-l ține, ci și la gândurile negative, faptele rele, poftele și plăcerile lor.

Când sunt zilele cu dezlegare la pește de postul Paștelui 2024

Deși există un regim stric în perioada postului Paștelui 2024, cei care aleg să postească trebuie să știe că există două zile în care au voie să consume pește. Așadar, credincioșii pot să mănânce un astfel de aliment doar pe 25 martie 2024, de Buna Vestire, și pe 28 aprilie 2024, Intrarea Domnului în Ierusalim, duminica Floriilor.

Tradiții în postul Paștelui 2024

Încă din popor există o mulțime de tradiții de care se ține cont în postul Paștelui. Se spune că în cele 40 de zile sufletele credincioșilor se purifică și se curăță. Este bine ca în această perioadă să se pună accent pe gândurile pozitive.

Începând cu 18 februarie 2024 este interzis ca cei care postesc să consume băuturi alcoolice sau să fumeze. Tot în postul Paștelui se fac rugăciuni pentru sănătate, binele familiei și al casei. Odată cu finalizarea acestuia, enoriașii merg la biserică să se spovedească și să se împărtășească.

Citește și: Carnea de pui poate fi înlocuită cu succes. Ce aliment poate fi consumat în perioada postului în locul preparatelor interzise

De asemenea, nu este bine să se facă nunți și botezuri în postul Mare. Biserica nu este de acord cu astfel de evenimente în această perioadă importantă a anului, ele fiind organizate în oricare alte luni din 2024.

Când pică Paștele în 2024

Paștele pică pe 5 mai în 2024. Pe data de 3 mai 2024 va fi Vinerea Mare, iar a doua zi de Paște o să fie pe 6 mai 2024. Această sărbătoare vine la pachet cu o veste bună pentru români: mai multe zile libere.

Pentru că 1 mai cade foarte aproape de Paște în 2024, bugetarii se vor bucura de o vacanță de aproape o săptămână: 1 - 6 mai 2024.

Greșeala pe care mulți șoferi o fac la pornirea mașinii pe timp de iarnă. Îți poate uza autoturismul... Un primar a dat un ordin prin care a interzis să mai ningă la el în comună. Care au fost explicațiile...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x