Ultima duminică din octombrie este cea mai lungă zi din an și vine la pachet cu o serie de dezavantaje. Cu toate că majoritatea oamenilor se bucură că vor dormi mai mult, aceștia nu știu că pot avea de suferit din cauza lipsei de lumină de la soare chiar și în cazul unei lipse de o singură oră.
Cum este influențată starea de bine de trecerea la ora de iarnă
Odată cu această schimbare apar modificări asupra ritmului biologic, fapt care reprezintă un efort imens pentru organismul uman. Lipsa luminii de la soare poate provoca dezechilibre atât la nivel psihic, cât și la nivel fizic. Aceste dezechilibre au loc deoarece în lipsa luminii corpul nu mai produce hormonii de melatonină ca de obicei, iar acest aspect se refelectă în calitatea somnului.
Pe lângă dezechilibrul apărut la nivelul somnului, apar și dezechilibre emoționale, motiv pentru care oamenii tind să fie mai sensibili în această perioadă.
Totodată, puterea fizică poate fi influențată de trecerea la ora de iarnă, deoarece un dezechilibru apărut la nivelul psihic poate să diminueze energia și forța de muncă pe care o au oamenii în general.
Citește și: Ora de iarnă 2023. Când se dă ceasul înapoi
Există posibilitatea ca oamenii să devină confuzi și dezorientați în această perioadă din cauza schimbărilor care dau peste cap ritmul biologic cu care aceștia au fost obișnuiți. De asemenea, stările de confuzie și de dezorientare pot produce situații neplăcute la locul de muncă sau în general în societate.
Oamenii nu mai au timp de petrecut în aer liber din cauza temperaturilor scăzute și a întunericului care împiedică buna desfășurare a activităților fizice precum alergatul. Din cauza lipsei de activitate pot apărea probleme și la nivelul oaselor și articulațiilor.
În lipsa luminii de la soare corpul va resimți și lipsa vitaminei D, iar această carență poate provoca apariția oboselii, depresiei, anxietății, dar și a altor probleme de sănătate precum: dureri de oase, creșterea sau scăderea în greutate, căderea părului, dar și unele mai grave printre care se enumeră atacul de cord, riscul de infarct sau probleme cardiovasculare.
Ora de iarnă. Cum să treci mai ușor peste schimbările pe care le cauzează în organism
Una dintre cele mai simple metode de a te adapta la noua oră este de a face modificări ușoare și treptate la programul de somn. Este bine să adormi mai devreme, și totodată să te trezești în aceeași manieră. De asemenea, este bine să ai în vedere calcularea unui ciclu de somn corect pe care să îl urmezi ca pe o rutină.
Citește și: Se mai schimbă ora în anul 2023? Cine și de ce dorește eliminearea orei de vară și de iarnă
O altă metodă eficientă este să eviți cafeaua pe cât posibil după lăsarea serii, deoarece aceasta interferează cu somnul, îți provoacă o greutate în privința adaptării la noul program și, astfel, poate creea un dezechilibru în organism.
Este bine să vă bucurați de lumina naturală cât mai mult timp posibil în timpul zilei și să evitați lumina artificială atunci când se poate.
Recomandat este să petreceți timp în aer liber, fie că o faceți în drum spre muncă sau spre casă. Este important ca dumneavoastră să vă expuneți la soare chiar și pentru câteva minute, astfel încât organismul să nu aibă de suferit din cauza unei treceri prea bruște de la un ritm la altul.
Rezultate Loto 8 octombrie 2023. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus... Cutremur resimțit în România. Ce magnitudine a avut și unde a avut loc...