Antena Căutare

Se mai schimbă ora în anul 2023? Cine și de ce dorește eliminearea orei de vară și de iarnă

România va continua să treacă la ora de vară și în acest an, deși au existat foarte multe discuții pe această temă. Află din rândurile de mai jos cine și de ce își dorește eliminarea orei de vară și de iarnă.

Galerie
Se mai schimbă ora în 2023? Cine și de ce dorește eliminearea orei de vară si de iarnă | Profimedia

România va trece la ora de vară în luna martie, mai exact în ultimul weekend, atunci când toate ceasurile vor fi date cu o oră înainte. Teoretic, în noaptea dinspre 25 spre 26 martie, vom dormi mai puțin, pentru că ora 03:00 va deveni ora 04:00. Ora de vară rămâne valabilă până în ultimul weekend din luna octombrie.

Citește și: Cod Galben de vânt puternic și vreme rea! Tot mai mulți români simt aerul îmbibat cu praf în orașe. Ce zone sunt afectate

La ce ne ajută ora de vară și de ce nu a renunțat România până acum la această schimbare

Acest procedeu mizează, în primul rând, pe obținerea de cât mai multă lumină naturală, respectiv pe economisirea consumului de energie electrică, potrivit observatornews.ro.

Articolul continuă după reclamă

Numai că, în urmă cu câțiva ani, mai precis în anul 2019, țările din Uniunea Europeană au fost puse să aleagă între ora de iarnă și cea de vară, astfel încât oamenii să nu mai fie afectați de schimbarea orei.

Totuși, în România ar fi existat o discuție asemănătoare încă din anul 2018, dar ea a fost respinsă pe motiv că nu corela cu orarul celorlalte state ale UE, potrivit wall-street.ro.

Între timp, a venit și inițiativa Comisiei Europene, care propunea eliminarea schimbării sezoniere a orei. Însă, pandemia și alte evoluții internaționale au acaparat peisajul și agenda liderilor, iar discuția a rămas în aer pe termen nedeterminat, potrivit celor două surse menționate mai sus.

Citește și: Care sunt noile ajutoare de la Stat. Anumite categorii de români pot beneficia de ele

Cine și de ce dorește eliminearea orei de vară și de iarnă

În principiu, decizia de a se renunța la schimbarea orei a fost dezbătută și votată la nivel european, mai precis în Parlamentul European și ar fi trebuit să se aplice din anul 2021. Numai că din motive precum pandemia și războiul din Ucraina, chestiunea nu a mai reprezentat o temă de discuție pe agenda liderilor europeni, potrivit unui site online de știri.

Parlamentul European își dorește să elimine definitiv schimbarea orei, fiind motivat de o serie de studii care ar arăta că practica produce un dezechilibru la nivelul organismului, determinând mai multe consecințe de ordin psihic, dar și fizic.

Un sondaj european arată că 40 la sută dintre oameni au cel puțin probleme de concentrare şi aproape toţi se confruntă cu insomnii şi disconfort fizic:

„Deşi efectele ar trebui să dureze una - două zile, mai ales în cazul adolescenţilor durează şi până la trei săptămâni. S-a constatat ştiinţific că acest lucru creşte incidenţa infarctelor, accidentelor vasculare cerebrale, probleme legate de somn, chiar dacă avem impresia că ne expunem mai mult la lumină, creşte incidenţa depresiei.", a explicat medicul Oana Deleanu, citat de Observator.

Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng Sambata, 14.12.2024, 15:30
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x