Antena Căutare

Castel din România, vândut la preț de casă! Cât costă locul pe care a pus ochii și Nicolae Ceaușescu

Un castel din România se vinde la preț de casă, dar nimeni nu vrea să profite de ofertă! Se întâmplă într-o localitate de lângă Alba Iulia! Cât costă palatul pe care Nicolae Ceaușescu l-a folosit ca școală? Nici Sergiu Nicolaescu nu a ratat șansa de a filma aici!

Un castel din România se vinde la preț de casă, dar nimeni nu vrea să profite de ofertă! Se întâmplă într-o localitate de lângă Alba Iulia! Cât costă palatul pe care Nicolae Ceaușescu a pus ochii, luând o decizie incredibilă? Nici Sergiu Nicolaescu nu a ratat șansa de a filma aici!

Ce nu se vinde, cade în paragină. Este scenariul scris parcă pentru tot mai multe obiective din România, multe dintre ele - de patrimoniu. Vorbim de castelul din Zlatna, o construcţie interbelică impresionantă din Munţii Apuseni, naţionalizată în anii comunismului şi cumpărată după revoluţie de un investitor italian. Planurile iniţiale de a transforma structura într-un hotel au picat odată cu criza economică de la finalul deceniului trecut, iar de atunci proprietarul se chinuie să vândă. Nimeni nu pare însă interesat de bijuteria arhitectonică al cărei preţ, în timp, s-a înjumătăţit.

Construcţia este ridicată în stilul arhitectural Neoromânesc de influenţă moldovenească.

A fost ridicat între anii 1936-1939 de căte Ion Gigurtu, un politician interbelic. În momentul în care a început construcţia castelului Ion Gigurtu era directorul general al societăţii Mica, cea mai importantă societate de exploatare a aurului.

După ce a fost folosit ca reşedinţă de vară de familia Gigurtu, clădirea a devenit şcoală pentru copiii din satul Izvorul Ampoiului.

L-au luat comuniştii şi au făcut şcoală din el. Şi aici era internat, se făcea mâncare, copiii care erau de pe dealuri stăteau aici, vara veneau alţii din alte părţi în tabără.

Dar celebritatea castelului se datorează şi faptului că Sergiu Nicolaescu a turnat mai multe scene aici.

O istorie care nu pare să aibă un final fericit. După revoluţie, castelul a fost cumpărat de un investitor de la Consiliul Judeţean Alba pentru suma de 400.000 de lei, cu intenţia de a-l transforma în hotel. Însă, criza imobiliară a schimbat singura şansă pe care monumentul o mai avea în faţa timpului.

L-a găsit între lăzile de legume și fructe și a dat fuga la Poliție! Un copil de 14 ani a returnat un portofel cu peste ... Lovitură cumplită, la trei ani de la Colectiv! Ce se întâmplă cu Mihai, una dintre victimele incendiului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x