Live acumAsia Express - Drumul comorilor
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul comorilor

Galerie foto care îţi tăie RĂSUFLAREA. Ferdinand Cheval, postaşul care a construit un CASTEL doar cu pietre găsite pe jos: "Dacă natura aşa vrea, mă voi apuca de zidărie". Palatul "Ideal", LUCRAREA UNUI SINGUR OM!

Sute de mii de turişti se îngrămădesc anual într-o mică localitate din sud-estul Franţei pentru a vizita un castel. Unic în lume, “Palatul Ideal” a fost construit din pietrele pe care un poştaş le-a găsit pe drumul pe care îl făcea zilnic

Sute de mii de turişti se îngrămădesc anual într-o mică localitate din sud-estul Franţei pentru a vizita un castel. Unic în lume, “Palatul Ideal” a fost construit din pietrele pe care un poştaş le-a găsit pe drumul pe care îl făcea zilnic

CIFRELE, IMPRESIONANTE: 33 de ani de muncă, 12 metri înălţime, 26 lungime şi milioane de pietre.

Totul începe în primăvara lui 1879. Poştaşul Ferdinand Cheval îşi face exemplar meseria: livrează corespondenţa, urmând acelaşi traseu obişnuit în fiecare zi. Are 43 de ani… Se împiedică, însă, de o piatră în forma V, o îndeasă în buzunarul de la pantaloni şi o ia acasă.

“Mergeam foarte repede când am dat de o piatră ciudată. Visasem deja că într-o zi o să construiesc un castel, însă îmi era frică să vorbesc despre asta. Lumea mă putea considera nebun”.

A doua zi, Cheval o ia de la capăt şi începe să marcheze pietrele care i se par interesante, iar la finalul programului le strânge şi le duce acasă. A treia zi, la fel, a patra, a cincea… Şi uite aşa se strâng 33 de ani!

“Dacă natura vrea să realizeze sculpturi, atunci eu mă voi apuca de zidărie”, scria Joseph Ferdinand Cheval în jurnalul său.

Încet, în curtea casei sale se ridică un palat… Inspiraţia şi-o găseşte în natură, dar şi în cărţi poştale sau reviste ilustrate ale vremii. Amestecă pietrele cu mortar şi calcar iar ceea ce rezultă, după mai mult de trei decenii de muncă, întrece orice imaginaţie. Înalt de 12 metri, cu o lungime de 26 de metri într-un capăt şi 14 metri lungime, în celălalt, castelul este completat de coloane şi stâlpi de susţinere, o terasă şi animale din piatră. Este anul 1907…

“LUCRAREA UNUI SINGUR OM” - STĂ SCRIS PE PALATUL IDEAL…

Pentru a nu uita nimeni efortul său, Cheval scrie pe construcţie simplu: “Lucrarea unui singur om”. În inima unei grădini înfloritoare, Cheval a imaginat şi a clădit un palat nelocuit, dar ”populat” de caracatiţe, caimani, elefanţi, pelicani, păsări şi urşi, dar şi de giganţi, zâne şi personaje mitologice de pe toate continentele.

Ferdinand moare pe 19 august 1924 mulţumit de ceea ce lasă în urma sa…

Unic în lume ”Palatul Ideal” a inspirat numeroşi artişti în ultimul secol. Castelul din pietre a fost declarat monument istoric în 1969, de ministrul francez al Culturii Andre Malraux şi clasificat în categoria ”artă naivă”.

Palatul a fost restaurat în 1983. Un an mai târziu, Alice, una dintre nepoatele lui Cheval, decide să predea ”Palatul Ideal” municipalităţii, ea neavând urmaşi.

Acum, sute de mii de turişti vizitează monumentul din comuna Hauterivesîn fiecare an.

SURSE: WIKIPEDIA.ORG, facteurcheval.com

Partenerii noștri cred că s-ar putea să-ți placă

 1. Aldo, un câine polițist, nu mai mănâncă de când partenerul său s-a pensionat, în Țăndărei
  Antena 1 Observator
 2. Digi | RCS-RDS te face să renunți la Orange, Vodafone sau Telekom. Nici 10 lei nu dai și ai tot ce îți dorești
  Playtech.ro
 3. Șansă uriașă pentru români! Oricine poate câștiga un milion de euro. Află aici cum
  Playtech.ro
 4. Fetelor, învăţaţi de la ea! Diana Dumitrescu ştia ce vrea! Dorinţa nebănuită a blondinei, înainte de Ziua Îndrăgostiţilor / VIDEO PAPARAZZI
  Spynews.ro
 5. FOTO-BOMBĂ! A lăsat să se vadă aproape tot! Vedeta care s-a pozat multe prea sexy: ”Vă iubesc mult pe toţi!”
  Telekomsport.ro
 6. Replica Simonei Halep, după ce Ilie Năstase i-a cerut să nu mai reprezinte România
  Gsp.ro
 7. Temperaturi-șoc în februarie! Au anunțat cum va fi vremea de mâine. Prognoza ANM
  Capital.ro
 8. DOLIU in PSD! A MURIT fulgerator! Cauza mortii...
  Fanatik.ro
 9. Ce înălțime are, de fapt, Daniela Crudu, atunci când nu poartă tocuri. Puțini cunosc acest detaliu despre vedetă
  Impact
 10. Horoscopul săptămânii 17-24 februarie, cu Camelia Pătrăşcanu: Fecioarele primesc o vestă bună de sus, Racii se gândesc la o despărţire
  Antena3.ro
 11. Se dau 100 000 de euro de la stat! Care e marea condiție pentru a primi banii
  Voxbiz.ro
 12. Metoda inedita gasita de hoti pentru a fura un Ferrari. Dupa cateva ore au facut accident cu el
  Cars.ro
 13. Horoscop săptămânal, 17 - 23 februarie. Se anunță o săptămână a progreselor
  Jurnalul