Antena Căutare

Câte zile libere legale vor avea romanii în 2024. Schimbările care aduc bucurie pe chipurile românilor

Numărul zilelor libere legale de la stat în anul 2024 va fi de 17. În 2023, românii au avut 15 zile libere legale, dintre care numai nouă au fost în timpul săptămânii.

colaj foto cu calendar 2024 Galerie
Câte zile libere legale vor avea romanii în 2024. | shutterstock.com

Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de week-end. În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității. Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile sau compensații financiare.

Citește și: Când se sărbătorește Paștele în anul 2024. Când pică Paștele ortodox și Paștele catolic în următorii opt ani

Potrivit România TV, angajații români ar avea cele mai puține zile libere legale din Uniunea Europeană, adică 17, față de Spania unde se dau 37 de zile libere de la stat, iar elveţienii 28, la fel ca britanicii, olandezii, germanii şi portughezii.

Citește și: Darul de la nuntă, în vizorul ANAF. Ce se întâmplă cu banii primiți în plic la marele eveniment

Guvernul a aprobat hotărârea prin care salariaţilor din instituţiile şi autorităţile publice li se acordă, anul viitor, zile libere în 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august, aceste date fiind între zilele de sărbătoare în care nu se lucrează şi weekend.

Citește și: Ce salariu are un medic de familie în România. Sumele “ireale” pe care le încasează

Zilele libere legale în anul 2024

1 ianuarie – Anul Nou
2 ianuarie – Anul Nou
6 ianuarie – Bobotează
7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române

1 mai – Ziua Muncii
3 mai – Vinerea Mare a Paștelui
5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024
6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024

1 iunie – Ziua Copilului
23 iunie (duminică) – Rusalii
24 iunie (luni) – A două zi de Rusalii

15 august – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie – Sfântul Andrei

1 decembrie – Ziua Națională a României
25 decembrie – prima de Crăciun
26 decembrie – a doua zi de Crăciun

Codul muncii mai prevede două zile libere legale pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora. Acordarea zilelor libere se face de către angajator.

Pentru salariaţii care aparţin de un cult religios legal, creştin, zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii se acordă în funcţie de data la care sunt celebrate de acel cult.

Citește și: Bogăție cu gust amar. Ce s-a ales astăzi de românul care a câștigat 11 milioane de euro la Loto: "Nu am încredere în nimeni"

Momentul în care niște turiști sar la bătaie când salavamarii le interzic să intre în marea agitată. Încăierarea a fost ... Una dintre cele mai spectaculoase cascade din România, vizitată de mulți turiști, s-a prăbușit din senin: „Am atras aten...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x