Medicii de familie sunt primii la care pacienții apelează în caz de urgențe de sănătate. Cu toate că venitul unui medic de familie nu se ridică la nivelul unui medic specialist sau chirurg, sumele nu sunt deloc de neglijat.
Citește și: Cât vei primi la pensie dacă acum muncești pe 3.000 de lei, salariul minim pe economie
Cât câșitigă un medic de familie în România. Salariile pe care le încasează variază, cel mai mult, în funcție de locație și numărul de pacienți
Veniturile unui medic de familie pot varia semnificativ în funcție de o multitudine de factori, cum ar fi experiența, dacă lucrează în mediul urban sau rural, numărul de pacienți înregistrați la medicul de familie, participarea în activități adiționale, gradul de încadrare profesională, reglementările guvernamentale și nu numai, arată România TV.
Un factor important, însă, care influențează considerabil veniturile medicilor de familie este experiența. La început de carieră, medicii de familie începători pot câștiga în jur de 2.227 lei până la 6.236 lei lunar. Cu toate acestea, după cinci ani de experiență, aceștia pot să se aștepte la o creștere semnificativă a veniturilor, între 2.461 lei și 7.107 lei lunar.
Diferența însă este din ce în ce mai mare acolo unde intervine mediul în care lucrează medicul, adică rural sau urban. Aceiași medici cu aceeași experiență și aceeași calificare pot avea venituri diferite în funcție de locația în care practică.
Potrivit aceleiași surse, în general, medicii din zonele urbane pot beneficia de venituri mai mari datorită accesului mai mare la pacienții, date fiind orașele mari cu un număr mare de locuitori, dar și servicii medicale mai variate. De asemenea, mai mulți pacienți înseamnă, mai multă muncă, venituri mai mari.