Antena Căutare

CCR: Alegerile pentru CSM, neconstitutionale. Se reia procedura!

Curtea Constitutionala a invalidat, cu 5 voturi "Pentru" si 3 "Impotriva", alegerile pentru Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM), dupa ce a dezbatut contestatia senatorilor PDL privind validarea listei membrilor CSM alesi de magistrati pentru un mandat de sase ani, incepand cu 2011, precum si a celei privind validarea Corinei Dumitrescu si a lui Victor Alistar ca reprezentanti ai societatii civile. Victor Alistar a fost declarat incompatibil, iar alegerile vor fi reluate.

In 22 decembrie 2010, Plenul Senatului a validat lista celor 11 membri alesi in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), decizia fiind luata cu 64 de voturi "pentru" si 60 "impotriva".

In timpul dezbaterilor, PDL anunta ca se pronunta pentru invalidarea listei, sustinand ca judecatorii Lidia Barbulescu si Dan Lupascu si procurorul Dan Chiujdea - alesi in 2004 pentru un mandat de sase ani si desemnati pentru un alt mandat la alegerile din 2010 - nu mai pot exercita un nou mandat.

Apoi, in 23 decembrie 2010, 30 de senatori PDL au reclamat la Curtea Constitutionala neconstitutionalitatea Hotararii numarul 43 a Senatului privind validarea celor 11 membri alesi de magistrati sa faca parte, din 2011, pentru un mandat de sase ani, din noul CSM.

Senatorii au contestat la Curtea Constitutionala si hotararea 31 din 2010, prin care Senatul a decis numirea Corinei Dumitrescu si a lui Victor Alistar ca reprezentanti ai societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii, pentru un mandat de sase ani. In urma deciziei CCR, mandatele celor doi au fost invalidate.

Noii membri ai CSM s-au reunit, pe 7 ianuarie, in sedinta de constituire, convocata si prezidata de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu. Sedinta a avut loc in ciuda unei sugestii a presedintelui Traian Basescu de amanare a acesteia pentru 20 ianuarie, dupa pronuntarea Curtii Constitutionale in cazul contestatiei privind validarea listei cu noii membri ai Consiliului.

In sedinta din 7 ianuarie, judecatorul Horatius Dumbrava si procurorul George Balan au fost alesi in functiile de presedinte, respectiv vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, cei doi fiind singurii candidati pentru acele posturi.

VIDEO! Protest de amploare la Mioveni: Mii de salariati Dacia, in strada... Procesul lui Sorin Ovidiu Vantu, amanat pana pe 14 februarie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x