Antena Căutare

Românii vor încasa mai mulți bani la bătrânețe! Ce este pensia ocupațională și cine poate beneficia de ea

Zeci de mii de români ar putea să beneficieze de un nou tip de pensii, ce ar putea fi acordate de angajatori, potrivit unui proiect de act normativ ce a fost adoptat recent de Guvern.

Zeci de mii de români ar putea să beneficieze de un nou tip de pensii, ce ar putea fi acordate de angajatori, potrivit unui proiect de act normativ ce a fost adoptat recent de Guvern.

Astfel, proiectul de lege privind pensiile ocupaționale stabilește cadrul legal pentru înființarea schemelor și fondurilor unor pensii suplimentare.

În cazul în care măsurile vor intra în vigoare, salariații din țara noastră vor putea beneficia de o pensie ocupațională, adică o pensie suplimentară care vine în complentarea pensiilor acordate în cadrul sistemelor de pensii din România.

Potrivit proiectului de act normativ, pensia ocupațională va fi facultativă, iar schema de pensii va fi stabilită de fiecare angajator. De asemenea, un fond de pensii va putea fi organizat doar la inițiativa unui administrator autorizat, iar în cadrul acestuia pot participa angajații unei singure firme sau ai mai multora.

Citește și: Cresc pensiile, din nou! Anunț de ultimă oră de la ministrul Muncii! Câți bani vor primi în plus cinci milioane de pensionari

Contribuțiile la un fond de pensii ocupaționale vor avea două componente, și anume contribuția angajatorului și cea a salariatului. Dacă va decide să ofere aceste pensii ocupaționale, un angajator va trebui să ofere pensia tuturor salariaților săi și să vireze contribuțiile necesare. De asemenea, angajatorul va putea stabili contribuții diferite pentru salariați, în funcție de vechime, funcție sau salariu, potrivit avocatnet.ro.

Pe de altă parte, un salariat nu va putea fi obligat să contribuie la fondul de pensii ocupaționale stabilit de angajator. Totodată, un angajator nu va putea reține bani pentru contribuțiile salariaților la un astfel de fond de pensii fără acordul scris al acestora.

Citește și: Anunț important pentru pensionari! Este oficial! Când vor primi diferențele de bani, după recalculare

Participanți la un fond de pensii ocupaționale vor putea fi toți cei care au venituri din salarii sau asimilate salariilor și care îndeplinesc condițiile stabilite pentru respectivul fond de pensii ocupaționale, iar evidența banilor se va face pe conturi individuale.

Ionuţ s-a născut la termen, perfect sănătos. 28 de zile mai târziu, părinții l-au pierdut. Fulgerător: „N-au vrut să mă ... Încă un caz de răpire! Adolescentă de 17 ani, luată cu forța după ce părinții nu au fost de acord să o mărite! Zeci de p...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x