Antena Căutare

Ce se întâmplă cu bancnotele arse. Răspuns chiar de la Banca Națională, la care poate schimba oricine banii deteriorați

Banii deteriorați sau uzați pot fi schimbați de oricine la Banca Națională a României, însă mulți s-au întrebat ce se întâmplă cu bancnotele arse. Iată ce anunț a făcut instituția în ceea ce privește banii care au suferit modificări prin ardere.

Bancnote de 100 și 200 lei arse
Banii deteriorați sau uzați pot fi schimbați de oricine la Banca Națională a României, însă mulți s-au întrebat ce se întâmplă cu bancnotele arse | Instagram Banca Națională a României

Banca Națională a României a oferit informații despre ce se întâmplă cu bancnotele arse. Dacă până acum se schimbau banii deteriorați și uzați, instituția vine cu o veste bună pentru toți românii care își doresc să înlocuiască banii arși.

Anunțul a fost făcut prin intermediul rețelelor sociale, unde Banca Națională a României a distribuit un videoclip cu un teanc de bancnote care au trecut prin diferite modificări din cauza focului.

Răspunsul dat de Banca Națională a României în ceea ce privește bancnotele arse

Instituția a dat detalii importante pentru persoanele care au în casă bani arși și nu au știut până acum dacă pot fi schimbați. Iată care sunt criteriile prin care Banca Națională a României poate înlocui banii deteriorați prin ardere.

Citește și: Locul de muncă part-time la care poți câștiga mai bine de 4000 de lei pe lună. Ce presupune job-ul

Potrivit BNR, pentru a putea fi schimbate, bancnotele trebuie să aibă seria şi numărul şi să nu le lipsească mai mult de 40% din suprafaţă.

„Știți deja că înlocuim la ghișeele sucursalelor noastre bancnotele uzate sau deteriorate, dar v-ați întrebat până acum ce se întâmplă cu cele arse?

Zilele trecute, am primit solicitarea de a înlocui chiar un teanc de bancnote arse.

În acest caz specific, operațiunea de preschimbare a putut fi realizată, întrucât bancnotele îndeplineau criteriile pe care vi le-am detaliat într-un videoclip anterior, mai exact:

- prezentau elementele de identificare (seria și numărul);

- chiar dacă erau arse, nu le lipsea mai mult de 40% din suprafață.

Pentru mai multe informații despre operațiunile cu publicul pe care le desfășurăm în sucursale, vă rugăm să accesați link-ul din story!”, a scris Banca Națională a României pe Instagram.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Postarea a ajuns rapid în atenția românilor din mediul online, care au avut și alte curiozități în ceea ce privește procedura.

Citește și: Un bărbat a câștigat de trei ori la Loto cu aceeași combinație de numere! Totul în mai puțin de un an

„Și care este avantajul vostru?”, „Și până la urmă ce faceți cu ele?”, „Bine de știut!” sau „Mulțumim! Aceste informații ne ajută mult”, au fost doar câteva dintre reacțiile oamenilor de pe rețelele sociale.

Pot fi schimbate sau nu bancnotele euro

Bancnotele euro pot fi schimbate în cazul în care au fost deteriorate sau uzate.

”Pentru ca utilizatorii să aibă încredere în bancnotele euro, autenticitatea și un înalt nivel de calitate din punct de vedere vizual și tactil reprezintă condiții sine qua non ale acestora. Prin urmare, înainte de a le repune în circulație, băncile centrale naționale verifică toate bancnotele euro pentru a se asigura că acestea sunt autentice și nu prezintă semne de deteriorare sau de murdărie.

BCN dispun de aparate complet automate de procesare a bancnotelor pentru a verifica și a sorta bancnotele pe care le primesc, cu scopul de a menține standarde de calitate ridicate. În anul 2019, BCN au identificat aproximativ 5,1 miliarde de bancnote ca fiind necorespunzătoare pentru a rămâne în circulație și le-au înlocuit. Bancnotele murdare sau deteriorate sunt distruse.

Bancnotele euro care sunt uzate sau deteriorate (de exemplu, arse, rupte sau degradate parțial) și care îndeplinesc anumite criterii sunt preschimbate de băncile centrale naționale din zona euro. De exemplu, o bancă centrală națională va înlocui o bancnotă euro deteriorată dacă este prezentată mai mult de jumătate din aceasta sau dacă se poate dovedi că partea (mai mare) care lipsește a fost distrusă. Bancnotele euro uzate sau deteriorate în mod intenționat nu se schimbă.

În principiu, bancnotele sunt înlocuite gratuit. Se percepe o taxă în cazul bancnotelor euro care au fost deteriorate în mod accidental de către dispozitivele antifurt.”, potrivit Banca Centrală Europeană.

Un român s-a supărat după ce a văzut cât trebuie să plătească pentru o felie de lămâie, la un restaurant de pe litoralul... O influenceriță a consumat timp de zece ani doar fructe și legume, însă a murit brusc: „Doar ochii ei mai compensau priv...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x