Antena Căutare

Ce se întâmplă cu pastilele de iod care urmau să fie distribuite cetățenilor. Decizie de ultimă oră a Ministerului Sănătății

Decizie de ultim moment în legătură cu pastilele de iodură de potasiu. Ministerului Sănătății a decis că acestea nu vor mai fi distribuite românilor, așa cum era stabilit.

pastile de iod ministerul sanatatii
Decizie de ultim moment în legătură cu pastilele de iodură de potasiu. Ministerului Sănătății a decis că acestea nu vor mai fi distribuite românilor, așa cum era stabilit. | Shutterstock

Decizie de ultim moment în legătură cu pastilele de iodură de potasiu. Ministerul Sănătății a anunțat în urmă cu puțin timp că cetățenii nu vor mai primi pastilele, așa cum era stabilit până acum.

Potrivit autorităților, acestea fi distribuite numai în cazul unui accident nuclear care i-ar putea afecta. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberius Marius Brădățan a făcut primele declarații despre asta și a explicat ce a dus la această situație.

Ce se întâmplă cu pastilele de iod care urmau să fie distribuite cetățenilor. Decizie de ultimă oră a Ministerului Sănătății

Distribuirea pastilelor de iod românilor a stârnit încă de la început controverse. Inițial, la finalul lunii martie Alexandru Rafila anunța că acestea vor ajunge la cetățeni prin intermdiul medicilor de familie, dar decizia a creat nemulțumire în rândul acestora, care au tras un semnal de alarmă în ceea ce privește medicamentul, dar și modul de distribuire.

Potrivit declarațiilor lui, 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu ar fi trebuit să fie distrbuite acoperind necesarul la nivel naţional, inclusiv pentru persoanele neasigurate, şi poate exista şi „un stoc tampon”.

La acel moment, un sondaj realizat în rândul medicilor de familie a arătat că aproape 90% dintre aceştia ar fi refuzat distribuirea pastilelor cu iod, folosite în cazul unui atac nuclear. Mai mult, aceștia au atras un atenția asupra faptului că oamenii vor lua pastile cu iod fără să fie neapărt nevoie și acest lucru îi pune în pericol.

Citește și: Avertismentul medicilor de familie după ce Ministerul Sănătății distribuie prin ei iodură de potasiu populației: "Nu e inofensivă"

Deși procesul era aproape gata, acum Ministerul Sănătății a schimbat strategia. Potrivit Antena3, românii vor primi aceste pastile cu iod numai în caz de accident nuclear. Direcţiile de sănătate publică vor putea împărţi pastilele numai în caz de urgenţă, în primele ore după un astfel de accident nuclear. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberius Marius Brădățan.

„Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor.

Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberius Marius Brădățan.

Citește și: Ce riscă românii care nu merg la medicul de familie. Autoritățile anunță amenzi usturătoare

Ce spune Alexandru Rafila despre distribuirea pastilelor de iod

Încă de la început, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că pastilele trebuie să fie luate numai în cazuri urgente, după ce autoritățile anunță acest lucru.

De asemenea, el a specificat că pasitilele de iod nu pot fi utilizate ca metodă de prevenție, ci doar în cazul unui atac nuclear, în primele ore după producerea acestuia. În plus, a mai adăugat că în ceea ce privește dozajul, acesta este stabilit în funcție de vârstă.

„Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor. Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Cel mai urmărit jurnal de știri la prânz în România, o nouă formulă de prezentare. Andra Petrescu vine la Observator... Radu Mazăre a primit aprobare ca să iasă din închisoare. De ce a cerut să fie liber și cât timp va sta departe de gratii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x