- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Rafila exclude ideea unor compensaţii financiare pe care medicii să le primească pentru distribuirea iodului, explicând că în contractul pe care aceştia îl încheie cu CNAS este stipulată capitaţia.
Medicii de familie atrag atenția asupra adiministrării comprimatelor de iod: "Nu este o pastilă inofensivă"
Un sondaj realizat în rândul medicilor de familie arată că aproape 90% dintre aceştia refuză să distribuie pastilele cu iod. Aceste comprimate sunt folosite în cazul unui atac nuclear.
Mai mult, aceștia atrag atenția asupra faptului că oamenii vor lua pastile cu iod fără să fie neapărt nevoie și acest lucru îi pune în pericol: "Nu este o pstilă inofensivă".
"Ca alternative, în proporţii egale, colegii recomandă Ministerului Sănătăţii să apeleze la primării, la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă sau la farmacii. Nu putem doar un medic şi o asistentă să ne ocupăm şi de această distribuţie pentru pacienţi care, oricât speră domnul ministru că se vor programa ordonat şi vor veni într-un timp oarecare să ia pastilele, ştim că vor veni cu toţii la uşă, peste pacienţii programaţi şi ne vor face absolut imposibilă activitatea", spune Raluca Zoiţanu, de la Patronatul Medicilor de Familie, pentru Observator.
Citește și: ANPC a închis mai multe locuri de joacă din Bucrești. Despre ce parcuri este vorba și ce nereguli au găsit
Gheorghe Lascu, medic de familie Maramureș: "Ar însemna ca de aici de la ieşirea din cabinet, până la următorul colţ de stradă, zilnic, să fie o coadă de zeci sau poate sute de persoane care să stea să aştepte să intre. Omul trebuie să intre în cabinet, să stea de vorbă cu mine, eu să-i stabilesc, în funcţie de bolile pe care le are, de sex, de înălţime, de greutate, doza de medicament. Ăla trebuie şi înregistrat cu serie, număr şi dată de expirare, în fişa personală a pacientului. Avem nevoie de 10-15 minute. 12.04 La 1.000 de pacienţi ne-ar trebui cam 2-3 luni ca să putem distribui aceste tablete, ceea ce este, după părerea mea, imposibil".
Alexandru Rafila, despre procesul de distribuire a comprimatelor cu iodură de potasiu: Este puţin exagerată această teamă de supraaglomerare a cabinetelor
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, răspunde îngrijorărilor medicilor de familie care afirmă că se vor confrunta cu supraaglomerarea cabinetelor în condiţiile în care ei sunt cei care vor trebui să distribuie comprimatele cu iodură de potasiu, ministrul explicând că nu toţi pacienţii de pe listă primesc aceste pastile şi că pentru o familie se poate prezenta un singur membru să le ridice.
"Un medic de familie nu trebuie să facă acest lucru decât pentru pacienţii pe care îi are pe listă, nu pentru alţi pacienţi şi în cadrul serviciilor pe care le furnizează un medic de familie nu există numai servicii, există şi parte care se numeşte capitaţie, pentru care dânşii primesc un anumit venit şi care include anumite activităţi inclusiv în interesul sănătăţii publice, pentru că aici discutăm de o acţiune în sprijinul protejării propriilor pacienţi de pe listă. Cred că aici toţi avem responsabilitate pentru oamenii din România în ceea ce priveşte protejarea sănătăţii lor, cu atât mai mult medicii care au aceste persoane pe listă, pentru care au şi un anumit venit care se numeşte capitaţie”, a afirmat Alexandru Rafila, marţi seară, la un post de televiziune, potrivit news.ro.
Întrebat dacă autorităţile iau în calcul ideea acordării unor compensaţii medicilor de familie pentru activitatea de distribuire a acestor comprimate, ministrul a răspuns că nu este cazul ca medicii de familie să fie plătiţi pentru aşa ceva.
"Nu cred că este cazul să discutăm despre compensaţii suplimentare, e vorba de un produs cu valoare foarte mică, o pastilă e chiar mai puţin de un leu. Pe de altă parte, dacă o familie are patru membri, e suficient ca unul să se prezinte ca să ia pentru toată familia, nu trebuie să se prezinte toţi patru. Nu e vorba de toată lista medicului de familie, ci numai de o parte a ei. Deci cred că este puţin exagerată această teamă în ceea ce priveşte supraaglomerarea cabinetelor de medicină de familie. E o activitate care se poate desfăşura rapid, noi o să-i ajutăm la organizare, inclusiv la distribuţia de la Direcţiile de Sănătate Publică către cabinetele medicilor de familie”, a adăugat Alexandru Rafila.
Ministrul a explicat, de asemenea, că nu toţi pacienţii de pe listele medicilor de familie trebuie să primească comprimatele cu iodură de potasiu, ci doar cei cu vârste de până la 40 de ani. Rafila a adăugat că autorităţile încearcă să facă "cât mai puţin birocratic” procesul de distribuire a acestor comprimate.
Rafila a adăugat că joi va discuta cu medicii de familie pe acest subiect şi că, în opinia sa, nu trebuie să se ajungă la polemici în spaţiul public. Acesta a exclus distribuirea comprimatelor prin autorităţile locale, spunând că doreşte să se apeleze "la soluţii aplicabile" şi explicând că medicii şi autorităţile pot găsi împreună cea mai bună soluţie în interesul populaţiei.