Florin Cîțu a propus ca stațiunile de pe litoral să fie deschise în 1 mai, însă decizia finală va fi luată joi, de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Premierul a anunțat în mediul online modificările pe care le va face Guvernul odată cu prelungirea stării de alertă, potrivit news.ro.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență urmează să se reunească joi, înaintea ședinței de Guvern în care va fi aprobată o nouă prelungire a stării de alertă.
Care sunt regulile impuse de 1 mai
Propunerea premierului Florin Cîțu vizează stațiunile de pe litoral, iar cererea lui către CNSU este însoțită și de condiția ca unitățile de cazare să fie ocupate în procent de cel mult 70%, similar cu felul în care funcționează stațiunile de la munte.
Citește și: Ce e ”covid long”. De ce sunt femeile şi tinerii mai afectaţi de această formă a bolii
„Propuneri importante pe care le transmit astăzi CNSU:
- pentru cei care vor merge la slujba de Paște, circulația pe timpul nopții să fie permisă până la ora 5:00;
- magazinele să rămână deschise până la ora 20.00 vineri înainte de Paște;
- stațiunile de pe litoral să fie deschise, respectând toate regulile în vigoare, dar cu capacitate de maximum 70% (exact așa cum sunt acum stațiunile de la munte)”, scrie Florin Cîțu.
Premierul Florin Cîțu a afirmat public că va propune CNSU ca circulația în noaptea de Înviere să fie permisă până târziu, iar magazinele să aibă programul modificat de Paște. Până la ce oră se va putea circula, când se vor închide magazinele.
Creștinii sărbătoresc Paștele Ortodox, pe 2 mai 2021, iar Paștele Catolic a fost pe 4 aprilie 2021.
Astfel, va propune prelungirea circulaţiei pe timpul nopţii, până la ora 5.00 şi închiderea magazinelor, în Vinerea Mare, la ora 20.00.
Când am putea renunța la măștile de protecție. Estimările medicului Alexandru Rafila
Prefesorul Alexandru Rafila estimează că în toamnă vor fi suficient de multe persoane vaccinate pentru a putea să se renunțe la purtarea obligatorie a măștii.
Profesorul Alexandru Rafila consideră că la măsura obligativității purtării măștii am putea renunța în momentul în care 10 milioane de români vor fi vaccinați împotriva coronavirusului. Medicul susține că acest lucru s-ar putea întâmpla la toamnă, însă consideră că numărul de persoane vaccinate pe zi ar trebui să se dubleze, pentru a putea să ajungem la un prag de 10 milioane de persoane imunizate.
Medicul Rafila spune că purtarea mască ar trebui să devină voluntară din toamnă.
„De mască am putea scăpa prin toamnă sau când imunizăm 10 milioane de persoane. Purtarea măștii ar trebui să devină voluntară. Trebuie să ne gândim la niște cifre. În momentul de față, noi vaccinăm 50-60.000 de persoane zilnic, mai puțin în weekend, când numărul lor este ceva mai mic. Aștept momentul în care se ating sau se depășesc 100.000 de administrări zilnic. Altfel nu cred că atingem 10 milioane de vaccinați dacă nu creștem la 100.000 pe zi", potrivit Digi24.