Antena Căutare

Ce spune Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, despre stagiul militar obligatoriu în România: „Numai ei poti fi mobilizați”

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a spus ce se va întâmpla cu stagiul militar obligatoriu din România. Iată de declarații a făcut despre o astfel de măsură în caz de război.

Colaj cu Vasile Dîncu și soldați Galerie
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a spus ce se va întâmpla cu stagiul militar obligatoriu din România. | Hepta/ Profimedia

Războiul din Ucraina a îngrijorat și populația țării noastre. Românii sunt foarte speriați că soldații ruși le-ar putea trece granițele, iar bărbații ar fi nevoiți să plece în război. În ultima perioadă au apărut mai multe zvonuri despre stagiul militar care ar putea deveni obligatoriu în România, motiv pentru care Ministrul Apărării s-a decis să lămurească situația.

Vasile Dîncu a spus că nu se va reveni la această măsură, semn că toate știrile care circulă în mediul online despre întoarcerea la stagiul militar obligatoriu sunt false.

Citește și: Klaus Iohannis a anunțat de față cu vicepreședinteșe SUA, Kamala Harris, dacă este sau nu România o țintă a agresiunii ruse

„În niciun caz nu se va reveni la stagiul militar obligatoriu. Nu este nici practic. Astăzi se merge pe armate profesioniste. Mi se pare că o parte - şi nu este propagandă, avem chiar informaţii oficiale – cea mai importantă parte a trupelor ruse care s-au împiedicat în Ucraina sunt formate din tineri fără pregătire militară. Sunt noi, au venit acum şi nu reprezintă un avantaj pentru armata rusă în acest moment”, a declarat Ministrul Apărării, conform digi24.ro.

De asemenea, Vasile Dîncu susține faptul că stagiul militar obligatoriu ar însemna costuri enorme pentru țara noastră: „Stagiul militar obligatoriu ar însemna să fie şi un cost imens pentru noi, să ai sute de mii... Într-o generaţie de 200.000 de oameni într-un an, nici economic nu poţi să susţii un asemenea efort.”

Ce persoane pot fi chemate la război în caz de mobilizare

Ministrul Apărării a ținut să specifice că nu toate persoane între 18 și 60 de ani pot fi chemate în caz de mobilizare, dacă nu au o anumită pregătire militară. Mai mult decât atât, Vasile Dîncu a mărturisit că unele legi din domeniul apărării trebuie schimbate pentru că sunt foarte vechi, de când România a aderat la NATO.

„CSAT a stabilit că vom face un pachet de legi pe care le vom aduce în procedură de urgență, dar nu prin ordonanță. Vor ajunge în dezbaterea coaliției, le vom trimite la Parlament și acolo se va discuta. Așa este normal, este un pachet foarte important pentru România”, a mai adăugat acesta, conform sursei citate mai sus.

În cazul izbucnirii unui război, Vasile Dîncu declara că nu se va lua în calcul mobilizarea oamenilor cu vârste între 18 - 60 de ani.

Citește și: Motivul pentru care România nu ar trebui să își facă griji cu privire la amenințările din partea Rusiei. Mesajul lui Nicolae Ciucă

„Nu poți mobiliza decât oamenii mobilizabili - cei care au făcut pregătire militară. Numai ei pot fi mobilizați. Dacă ar fi un conflict, atunci se pune la punct industria, administrația, și cei care nu au făcut armata pot ocupa un loc în economie, dar nu poți să îi mobilizei în armată”, a mai explicat el.

Ministrul Apărării continuă să excludă stagiul militar obligatoriu în România pentru că este o măsură care nu poate fi susținută economic, dar nu este nici practică.

La începutul lunii martie, Nicolae Ciucă declara faptul că românii nu au de ce să își facă griji cu privire la amenințările din partea Rusiei.

Ce apare când intri pe contul senatoarei Diana Ivanovici Șoșoacă. Avertismentul Facebook pentru cei care o urmăresc... Premierul Nicolae Ciucă, anunț important legat de plafonarea prețurilor la curent și gaze de la 1 aprilie 2022. Ce întâm...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x