Antena Căutare

Ce subiecte au picat la Istorie la BAC 2023. Subiectele de la profilul UMAN și baremul de corectare

Absolvenții de liceu de la profilul UMAN au susținut astăzi examenul de BACALAUREAT la istorie. La subiectul al trielea, tinerii au avut de redactat un eseu despre România postbelică. Edu.ro a publicat subiectele și baremul la istorie.

Tinerii care au absolvit liceul susțin pe 27 iunie 2023 examenul de Bacalaureat, proba obligatorie a profilului. Elevii care au studiat la profilul UMAN și-au demonstrat cunoștințele de istorie. Edu.ro a publicat subiectele la Bac Istorie 2023.

De asemenea, baremul de corectare la Istorie 2023 a fost publicat la ora 15:00.

Istoria are statutul de disciplină obligatorie, fiind susţinută la proba E. c) în funcţie de filieră, profil şi specializare.

Proba obligatorie a profilului de Bacalaureat 2023 vine după proba de Limba și literatura Română, care a fost susținută ieri, pe 26 iunie 2023.

Barem de corectare la Bacalureat 2023, Istorie

Edu.ro a publicat baremul de corectare la Bac istorie 2023!

Barem de corectare la Bacalureat 2023, Istorie: SUBIECTUL I (30 de puncte)

1. 2 puncte pentru răspunsul: Transilvania Se punctează orice mod de redactare a răspunsului

corect (prin precizare/menționare sau în enunț).

2. 2 puncte pentru oricare dintre răspunsurile: li s-a îngrădit politica externă, domnii Țării Românești și Moldovei susțin o politică antiotomană etc. Se punctează orice mod de redactare a răspunsului corect (prin citat din sursă/menționare sau în enunț).

3. câte 3 puncte pentru oricare două dintre răspunsurile: Țara Românească, Moldova, Imperiul

Otoman/Poarta Se punctează orice mod de redactare a răspunsului corect (prin precizare/menționare sau în enunț). (3px2=6p)

4. 3 puncte pentru scrierea literei A

5. 7 puncte pentru scrierea oricărei relații cauză-efect stabilite între două informații selectate din sursa B, precizând rolul fiecăreia dintre aceste informaţii (cauză, respectiv efect) Exemple: cauză: În același context, poziția Principatului între otomani și Habsburgi conferea, din punct de vedere militar și strategic, un considerabil avantaj pentru cel care îl controla și efect: Prin urmare, stăpânirea noului Principat autonom a constituit o preocupare constantă a politicii externe a celor două imperii. SAU cauză: datorită faptului că, după epoca sultanului Sϋleyman, Imperiul Otoman a intrat într-o fază staționară și efect: Habsburgii vor relua disputa etc.

6. câte 1 punct pentru menționarea oricăror alte două fapte istorice la care participă românii în secolul al XVI-lea, în afara celor precizate în sursele A și B (1px2=2p) Exemple: aderarea la Liga Sfântă, Lupta de la Giurgiu, Tratatul de la Mânăstirea Dealu etc. câte 2 puncte pentru prezentarea fiecărui fapt istoric menționat - o scurtă expunere în care sunt precizate două informații referitoare la faptul istoric (2px2=4p)

7. 4 puncte pentru menționarea oricărei asemănări între două acțiuni desfășurate de români în relațiile internaționale din secolele al XVII-lea – al XVIII-lea Exemple: au caracter antiotoman, colaborarea cu state creștine etc. Se punctează orice mod de redactare a răspunsului corect (prin precizare/menționare sau în enunț).

Barem de corectare la Bacalureat 2023, Istorie: SUBIECTUL al II – lea (30 de puncte)

1. 2 puncte pentru răspunsul: Al. I. Cuza Se punctează orice mod de redactare a răspunsului corect (prin precizare/menționare sau în enunț).

2. 2 puncte pentru răspunsul: al XIX-lea Se punctează orice mod de redactare a răspunsului corect (prin precizare/menționare sau în enunț).

3. 3 puncte pentru oricare dintre răspunsurile: Franța, Anglia 3 puncte pentru menționarea oricărei decizii adoptate în cadrul acestui eveniment, precizate în sursa dată Exemple: Franța renunța să mai susțină unirea deplină a Principatelor sub un prinț străin, Anglia a fost de acord cu anularea alegerilor falsificate din Moldova etc. Se punctează orice mod de redactare a răspunsului corect (prin citat din sursă/menționare sau în enunț).

4. câte 3 puncte pentru menţionarea, din sursa dată, a oricăror două informaţii referitoare la Adunările ad-hoc (3px2=6p) Exemple: În luna octombrie 1857, s-au deschis la București și Iași cele două Adunări ad-hoc; aveau prerogative limitate; Adunările ad-hoc au votat declarații de unire a Moldovei cu Țara Românească etc. Se punctează orice mod de redactare a răspunsului corect (prin citat din sursă/menționare sau în enunț).

5. 4 puncte pentru formularea, pe baza sursei date, a oricărui punct de vedere referitor la Convenția de la Paris câte 3 puncte pentru selectarea, din sursa dată, a oricăror două informaţii care susţin punctul de vedere formulat (3px2=6p) Exemple: Convenția de la Paris stabilea organizarea instituțională a Principatelor Române. Informațiile care susțin punctul de vedere sunt: Convenția prevedea că noul stat se va numi Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești, va avea doi domni pământeni, două capitale, două guverne și două foruri legislative distincte și la Focșani se înființau o Comisie Centrală și o Înaltă Curte de Casație care să elaboreze legi comune SAU Convenția de la Paris are consecințe politice pentru Principatele Române. Informațiile care susțin punctul de vedere sunt: În conformitate cu prevederile Convenției de la Paris, în Principate au fost constituite comisii provizorii [...] având sarcina de a asigura formarea adunărilor elective, care urmau să desemneze cei doi domnitori. și La București, [...] ideea alegerii aceluiași domnitor – și ca urmare a lipsei de precizie a Convenției de la Paris, care nu interzicea explicit alegerea aceleiași persoane ca domnitor în cele două Principate – a căpătat susținere. etc. Punctajul total (10 puncte) sau cel parțial (7 puncte) se acordă răspunsului care cuprinde atât punctul de vedere, cât și informațiile/informația. Nu se punctează doar punctul de vedere sau doar informațiile/informația.

6. 4 puncte pentru argumentarea afirmaţiei date - prezentarea oricărui fapt istoric relevant (de

exemplu: participarea României la războiul ruso-otoman, aderarea României la Tripla Alianță

etc. ) prin precizarea a două informații referitoare la acest fapt și prin utilizarea conectorilor care

exprimă cauzalitatea (deoarece, pentru că etc.) şi concluzia (aşadar, astfel etc.)

Barem de corectare la Bacalureat 2023, Istorie: SUBIECTUL al III – lea (30 de puncte)

Informaţia istorică – 24 de puncte distribuite astfel:

- 2 puncte pentru precizarea oricărei acțiuni politice desfășurate în România, în perioada 1946-

1947 (de exemplu: falsificarea rezultatului alegerilor parlamentare, înlăturarea monarhiei constituționale etc.)

- câte 3 puncte pentru menţionarea oricăror două practici politice utilizate în România, în perioada stalinismului (de exemplu: adoptarea Constituției din 1948, cenzura, colectivizarea etc.) și a oricărui aspect referitor la fiecare dintre acestea (de exemplu: legitimează regimul totalitar, prevede constituirea Marii Adunări Naționale etc., încalcă drepturile și libertățile cetățenilor, se redactează lista publicațiilor interzise etc., vizează desființarea proprietății private în mediul rural, determină represiunea țăranilor care se opun colectivizării etc.) (3px4=12p)

- 2 puncte pentru menționarea oricărui fapt istoric prin care România participă la relațiile internaționale din perioada Războiului rece (de exemplu: fondarea Pactului de la Varșovia, Conferința de la Helsinki etc.)

3 puncte pentru prezentarea faptului istoric menționat - o scurtă expunere în care sunt precizate două informații referitoare la faptul istoric și se utilizează relația cauză-efect 1 punct pentru precizarea doar a unei informații referitoare la faptul istoric - 1 punct pentru formularea oricărui punct de vedere referitor la schimbarea regimului politic din România la sfârșitul secolului al XX-lea (de exemplu: La sfârșitul secolului al XX-lea, prin schimbarea regimului politic, în România se instaurează democrația.; Schimbarea regimului politic din România a fost realizată, la sfârșitul secolului al XX-lea, prin acțiuni anticomuniste. etc.)

4 puncte pentru susținerea punctului de vedere formulat printr-un argument istoric – prezentarea

oricărui fapt istoric relevant, prin precizarea a două informații referitoare la acest fapt și utilizarea conectorilor care exprimă cauzalitatea (deoarece, pentru că etc.) şi concluzia (așadar, astfel etc.)

Ordonarea şi exprimarea ideilor menţionate – 6 puncte distribuite astfel:

- 2 puncte pentru utilizarea limbajului istoric adecvat

1 punct pentru utilizarea parţială a limbajului istoric adecvat

- 1 punct pentru structurarea eseului (introducere - cuprins - concluzie)

- 2 puncte pentru respectarea succesiunii cronologice/logice a faptelor istorice

1 punct pentru respectarea parţială a succeiunii cronologice/logice a faptelor istorice - 1 punct pentru respectarea limitei de spaţiu

Ce subiecte au picat la Bacalaureat la ISTORIE, astăzi, marți 27 iunie 2023. Află ce subiecte au avut cei de la profil UMAN

Baremul de evaluare la BAC Istorie 2023 va fi publicate aici în integralitate, după orele 15:00.

Examenul de Bacalaureat la Istorie 2023 a cuprins trei subiecte. Dacă primele două subiecte de La Bacalaureat Istorie sunt pe baza a două texte date, subiectul al treilea este un eseu mai complex.

Elevii au avut de învățat dintre perioadele istorice ale României, printre care: românitatea românilor, Evul Mediu, perioada interbelică, perioada postbelică.

Proba scrisă la Istorie din cadrul examenului de Bacalaureat 2023 a început astăzi pentru elevii de clasele a XII-a şi a XIII-a, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Ce subiecte au picat marți, 27 iunie 2023, la bacalaureat la Istorie. VEZI pe a1.ro ce subiecte au picat la BAC Istorie 2023, la profilul UMAN.

Ce a picat la subiectul II la Bacalaureat Istorie 2023

La primul subiect elevii de UMAN au răspuns la cerințe pe baza a două texte: „Istoria ilustrată a românilor pentru tineri”, și „Istoria Transilvaniei”, textele disponibile AICI.

Ce a picat la subiectul II la Bacalaureat Istorie 2023

La subiectul 2 la Bacalaureat Istorie 2023 au avut cerințe pe baza unui fragment din: „Scurtă istorie a României”, de K. Hitchins.

Ce a picat la subiectul III la Bacalaureat Istorie 2023

La subiectul III la disciplina Istorie, elevii au avut de rezolvat cerințe despre România postbelică:

Elaborați, în sproximativ 2 pagini, un eseu despre situația internă și intenațională a României în perioada postbelică având în vedere:

- precizarea unei ideologii totalitare din Europa postbelică

-menționarea a două practici politice apliate în perioada stalinismului în Romnia

- prezentarea unui fapt isotric desfășurat de regimul național-comunist în România

- menționarea a două acțiuni prin care România se implică în relațiile internaționale din a doua jumătate a secolului al XX - lea

- formularea unui punct de vedere referitor la practicile politice democratice din România în perioada postbelică.

În timp ce absolvenții de UMAN rezolvau subiectele la Istorie, absolvenții de REAL și Tehnologic, rezolvau Bacalaureatul la Matematică.

Edu.ro publică atât subiectele la Bac la istorie 2023, cât și baremul de corectare, după orele 15:00.

Condițiile necesare pentru promovarea examenului de Bacalaureat 2023

  • recunoaşterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  • susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea;
  • obţinerea unei medii a notelor, la probele scrise, de cel puţin 6.

Calendarul Probelor scrise la BAC 2023

26 iunie 2023: Limba și literatura română - proba E.a) – proba scrisă

27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului - proba E.c) -proba scrisă

28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d) - proba scrisă

29 iunie 2023: Limba și literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă

3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 -18.00

4 - 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor

7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale la bacalaureat 2023

Soția afaceristului Shahzada Dawood mort la bordul navei Titan ar fi trebuit să fie în excursie. De ce i-a cedat locul f... Happy Channel, record de audiență, pe întreaga zi, de la lansarea stației...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x