Antena Căutare

Cel mai frumos castel al României este în pericol! Bucăţi întregi din Peleş se degradează sub ochii autorităţilor

Castelul Peleş, fostă reşedinţă de vară a Regilor României, se degradează de la o zi la alta. Palatul, vizitat anual de aproape jumătate de milion de turişti, a căzut pradă trecerii timpului, dar şi nepăsării autorităţilor.

Castelul Peleş, fostă reşedinţă de vară a Regilor României, se degradează de la o zi la alta. Palatul, vizitat anual de aproape jumătate de milion de turişti, a căzut pradă trecerii timpului, dar şi nepăsării autorităţilor.

Ministerul Culturii care administrează castelul se ascunde în spatele legii, care spune că de reparaţii se ocupă proprietarul, adică Casa Regală. Blocajul apărut între statul român şi moştenitorii regali a făcut ca palatul să fie în pericol. Improvizaţii de scândură şi tablă şi-au făcut apariţia în arhitectura castelului.

O parte din acoperiş şi un balcon, distruse de infiltraţii, sunt protejate de plase de sârmă pentru ca nu cumva bucăţi din ele să cadă peste turişti. Bârne din lemn susţin peretele de pe terasă, în pericol să se prăbuşească. Finisajele din lemn, pe alocuri putrezite, n-au mai fost vopsite de zeci de ani, iar din sculpturile exterioare lipsesc bucăţi întregi. Este imaginea dezolantă a Castelului Peleş, care are nevoie de reparaţii capitale. Oamenii care vin să viziteze bijuteria arhitecturală sunt revoltaţi.

Construit în anul 1875, din dorinţa lui Carol I, castelul Peleș este unul dintre cele mai importante monumente istorice din România, dar şi din Europa. În 1948, a fost confiscat de comunişti, apoi a funcţionat ca muzeu. În 2007, a reintrat în proprietatea Casei Regale, dar chiriaş este Ministerul Culturii, care plăteşte 11 mii de euro pe lună.

De reparaţiile capitale ar trebui însă să se ocupe proprietarul, spune legea. Casa Regală a fost deja amendată de Primărie cu 1.500 de lei, pentru că nu a reabilitat monumentul. O soluţie ar fi ca statul român să cumpere monumentul.

Reprezentanţii Casei Regale nu au comentat subiectul. Castelul Peleş este vizitat anual de aproape jumătate de milion de oameni. Pentru un tur complet, fiecare turist plăteşte 60 de lei, iar încasările ajung la Ministerul Culturii.

Poliţiştii primesc puteri sporite. Agenţii vor putea să încătuşeze mai uşor scandalagiii... Generaţia degeaba. În România, unul din 5 tineri cu vârsta între 20 şi 34 de ani nici nu lucrează, nici nu învaţă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x