Accidentul din Joia Mare, de la Viișoara, în urma căruia opt oameni și-au pierdut viața, a intrat, din păcate, pe lista neagră a tragediilor rutiere din istoria României.
8 MORȚI - 7 APRILIE 2018, VIIȘOARA, JUD. NEAMȚ
Un microbuz a căzut în râul Bistriţa, de pe podul de la VIIȘOARA. A fost activat planul roşu de intervenţie, iar opt oameni au murit (n.r. - până joi dimineața, ora 8.00).
În noaptea de miercuri spre joi un microbuz cu pasageri a căzut în râul Bistriţa. Șapte persoane au murit și alte două sunt căutate de scafandri. În microbuz se aflau la momentul accidentului zece persoane.
5 MORȚI - 1 IUNIE 2017, VIIȘOARA, JUD. BISTRIȚA-NĂSĂUD
Anul trecut alte cinci persoane și-au pierdut viața într-un cumplit accident, în localitatea Viișoara din Bistrița-Năsăud: patru fraţi şi vărul lor au murit după ce maşina lor a fost lovită de un tren şi târâtă 300 de metri. Asta la doar un an şi jumătate după ce în acelaşi loc, parcă blestemat, au mai pierit patru tineri.
Toţi cei cinci tineri au murit, trei pe loc, iar doi au fost internați atunci la spital. Adolescenta care conducea maşina avea permis de conducere de doar trei săptămâni.
Patru fraţi care locuiau la blocurile sociale din cartierul bistriţean Viişoara, împreună cu un văr de-al lor, în vârstă de 19 ani, au plecat cu maşina pe 1 iunie să-şi viziteze bunica din comuna Negrileşti, localitate aflată la aproximativ 60 de kilometri, unde obişnuiau să petreacă mare parte din vacanţele de vară. Autoturismul Volkswagen, cumpărat de părinţi cu mari sacrificii în urmă cu doar o lună, era condus de una dintre surori, Lavinia, care nu s-a asigurat la nivelul căii ferate. Bilanțul a fost tragic: cinci morți.
14 MORȚI - 14 AUGUST 2009, SCÂNTEIA, JUD. IAȘI
Accidentul rutier de la Scânteia este un accident care s-a produs la data de 14 august 2009, pe drumul județean 246 între un tren de persoane și un microbuz. În urma accidentului au decedat 14 persoane, iar alte 2 au fost rănite grav. A fost cel mai sângeros accident rutier din Romania din ultimii 15 ani.
Un microbuz cu 16 persoane la bord a fost lovit de un tren de persoane la trecerea peste calea ferată din apropierea gării localității Scânteia. Conform domnului Raed Arafat, subsecretar de stat al Ministerului Sănătății Publice, în accident au decedat pe loc 13 persoane printre care și un copil de 8 ani, iar alte trei persoane au fost rănite grav. Șoferul microbuzului a murit după trei zile, aducând numărul deceselor cauzate de accident la 14.
Microbuzul, lovit de tren pe partea central-stângă, a fost împins 350 de metri de la locul impactului.
48 DE MORȚI - 29 IUNIE 1980, HUȚANI, JUD. BOTOȘANI
Pe 29 Iunie 1980 în apropierea localității Huțani, jud Botoșani, pe șoseaua numită “Soșeaua morții” au murit 48 de persoane în urmă răsturnării unui autobuz într-o mlaștină de aproximativ 5 metri adâncime. În total, autobuzul de 40 de locuri era încărcat cu 83 de oameni, față de capacitatea maxim admisă de 40 de locuri, din care 48 au murit și 35 au fost răniți. Pe locul accidentului sunt acum amplasate 48 de cruci. Atât a mai rămas de la cumplitul accident.
Mașina părăsește carosabilul și cade exact în dreptul unui pod, într-o mlaștină, perpendicular pe groapă. . Date fiind vremurile, ancheta n-a precizat, cu exactitate, cine este vinovat. Astăzi, locul este cunoscut drept ”Podul celor 48 de cruci”.
27 DE MORȚI - 21 AUGUST 1988, VALEA UZUNULUI, JUDEȚUL BACĂU
În seara de 21 august 1988, 63 de persoane au plecat din localitatea băcăuană Fărăoani către județul Harghita, unde urmau să culeagă cartofi: copii cu vârste între 13 și 18 ani. Autocarul carei i-a dus nu avea autorizație. În plus, trăgea o remorcă plină cu hainele pasagerilor. Pentru că totul a fost făcut ”la negru”, nu s-a ales un drum normal, ci o rută prin munți. La un podeț, autocarul s-a lovit de două mașini. Reușește să treacă însă muntele se surpă, antrenând, în mișcare, remorca. Aceasta, fiind grea, trage în albia râului Uzun, mașina. Totul este mușamalizat, Securitatea are grijă ca lucrurile să nu degenereze într-o revoltă.
Surse & foto: 7est, monitorulbt, tvneamt.ro