Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:00Film animatie: 101 dalmatieni

„Certificatul de integritate comportamentală”, obligatoriu pentru milioane de angajați din România. Cine trebuie să dovedească că nu este violator

Profesorii, cadrele medicale și alte categorii de angajați care lucrează, prin natura meseriei lor, cu copii sau femei sunt obligați să dovedească faptul că nu sunt agresori sexuali, prin depunerea unui „certificat de integritate comportamentală”.

Profimedia

Profesorii, cadrele medicale și alte categorii de angajați care lucrează, prin natura meseriei lor, cu copii sau femei sunt obligați să dovedească faptul că nu sunt agresori sexuali, prin depunerea unui „certificat de integritate comportamentală”. Această shimbare a venit odată cu intrarea în vigoare a Legii privind „Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale”.

Legea „Registrului național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni cu caracter sexual” cere ca toți angajații din România care lucrează cu persoane vulnerabile să prezinte angajatorului un „certificat de integritate comportamentală”, ce să ateste faptul că nu au săvârșit infracțiuni cu caracter sexual.

Din categoria persoanelor „vulnerabile” fac parte copiii, femeile, persoanele cu dizabilități, persoanele vârstnice sau victimele violenței domestice. Astfel, milioane de angajați, bărbați și femei, vor face, de două ori pe an, un drum la Poliție, pentru eliberarea acestui certificat, scrie adevărul.ro

„Această reglementare a ajuns să sancţioneze în mod aberant oameni integri pe care îi punem aiurea pe drumuri. Este numai un mod prin care se măreşte birocraţia şi, mai grav, se aruncă o bănuială de devianţă sexuală asupra unor mase largi de oameni oneşti, cu meserii demne de respect. Ca să nu mai spunem că persoanele care sunt la un moment dat suspectate că au săvârşit o infracţiune cu un caracter sexual vor fi, temporar, e adevărat, în respectiva bază de date. Şi vor rămâne stigmatizaţi pe viaţă pentru că după ce îşi vor dovedi nevinovăţia ei vor rămâne în continuare cu o carieră distrusă”, atrage atenţia expertul criminolog Dan Antonescu.

Inițiatoarea acestui proiect, deputata independentă Oana Bîzgan, susţine că este normal ca persoanelor care lucrează cu minori sau femei să li se ceară acel certificat de integritate, mai ales după ce s-a dovedit că mai mulţi minori au fost violaţi chiar de un cadru al Ministerului de Interne

„Cei care deja sunt angajaţi pot merge oricând, pentru că nu există o limită de timp să obţină această adeverinţă care trebuie adăugată la dosarul lor de la Resurse Umane. Poliţiştii de la Cazier au fost deschişi şi mi-au spus că s-au pregătit, îi aşteaptă pe oameni să vină să ceară adeverinţele. Mă aştept ca persoanele care au condamnări pentru agresiune sexuală să nu mai fie angajate în domenii care implică lucrul cu copii, cu victime ale violenţei, spre exemplu. Este important ca cei care au fost condamnaţi pentru astfel de fapte să nu mai poată avea acces. Totodată, aşa putem preveni recidiva. Cei care au condamnări pentru agresiune sexuală se pot angaja în orice alte domenii, dar nu acolo unde, practic, ar avea victima la mâna lor. Între victimă şi agresor ar exista o poziţie de dominanţă, de forţă. Abuzurile asupra copiilor, spre exemplu, sunt trecute mai mereu sub tăcere din cauza acestei poziţii. În toate zonele din ţară, poliţiştii fac eforturi foarte mari pe această categorie de agresori, a prădătorilor sexuali şi mă aştept că Registrul infractorilor sexuali să-i ajute pe poliţişti să colaboreze între ei. Eu le sunt recunoscătoare pentru că şi-au dorit să aibă un rol activ în asta“, a precizat deputata Oana Bîzgan.