Antena Căutare

Cine a fost prima sotie a lui Mihai Șora. Mariana a murit in 2011

Mihai Șora s-a stins din viață la 106 ani pe 25 februarie 2023. Cu 12 ani în urmă, el și-a pierdut prima soție, Mariana. Cei doi erau căsătoriți de 72 de ani.

mihai sora langa sotia luiza palanciuc si o femeie in varsta Galerie
Mihai Șora s-a stins din viață la 106 ani pe 25 februarie 2023. Cu 12 ani în urmă, el și-a pierdut prima soție, Mariana. Cei doi erau căsătoriți de 72 de ani. | Profimediaimages.ro

În seara zilei de 25 februarie 2023, Luiza Palanciuc Șora a anunțat decesul soțului ei, Mihai Șora. Filosoful avea 106 ani.

În urmă cu 12 ani, Mihai Șora o pierdea pe prima soție, Mariana. Căsătoriți din 1939, cei doi au avut un mariaj ce s-a întins pe șapte decenii. Iată cu ce se ocupa Mariana Șora, femeia care i-a dăruit filosofului trei copii.

Cine este prima soția a lui Mihai Șora

Mariana Șora, născută Marianne Klein, a venit pe lume pe 26 mai 1917, la Budapesta. Părinții săi erau originari din Timișoara și se refugiaseră la Budapesta în timpul războiului.

În 1919, familia Klein a revenit la Timișoara, iar Marianne a început să învețe limba română. Școala primară a făcut-o în limba germană, la Insitutul catolic ”Notre Dame” din Timișoara și ulterior a mers la Liceul ”Carmen Sylva”. Pentru studiile universitare, a venit la București.

Citește și: Povestea de dragoste dintre Mihai Șora și soția Luiza Palanciuc Șora. Imagini rare cu cei doi

A urmat cursurile Universității din București și a obținut două licențe, în filosofie și filologie. În anul 1939, Mariana s-a căsătorit cu filosoful și eseistul Mihai Șora, cu care a avut trei copii: Andrei, Sanda și Tom Șora. La scurt timp după nuntă, Mariana și Mihai Șora au plecat în Franța, ca bursieri ai statului francez.

La Universitatea Sorbona, prima soție a lui Mihai Șora a obținut o diplomă în limba și literatura franceză, după care a urmat studiile de anglistică la Universitatea din Grenoble.

Citește și: Cine sunt copiii lui Mihai Șora. Filosoful și-a pierdut fiul cel mare în urmă cu câteva luni, dar nu a vorbit public despre asta

În anul 1945, cei doi s-au întors la Paris și după 1948, au revenit în România. Mariana Șora a lucrat ca asistentă la Catedra de germană a Facultății de Litere și Filozofie din București, apoi a fost lexicograf. În 1964, aceasta a debutat ca publicist în Gazeta literară.

În 1977, Mariana Șora s-a stabilit în Germania și a început colaborarea cu BBC și ziarul Curentul. Ea s-a stins din viață în 2011, la Munchen.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Rezultate Loto 26 februarie 2023. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Pl... S-a câștigat marele premiu la Loto, la categoria Joker. Despre ce sumă este vorba și cât a costat biletul norocos...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x