Cine se poate vaccina împotriva coronavirusului în a doua etapă de imunizare. Lista persoanelor vizate

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, că etapa a doua de vaccinare anti-COVID-19 va începe la jumătatea lunii ianuarie şi va cuprinde persoanele de peste 60 de ani sau cu boli cronice şi persoanele care deservesc activităţile esenţiale, fiind vorba în total de 5,5 milioane de oameni. Iată cum arată lista completă

Cine se poate vaccina împotriva coronavirusului în a doua etapă de imunizare. Lista persoanelor vizate

Getty

El a adăugat că se estimează că începutul lunii aprilie este un termen realist pentru a începe etapa a treia de vaccinare.

Valeriu Gheorghiţă a afirmat, într-o conferinţă de presă, că în a doua etapă vor fi vaccinate persoanele din centrele medico-sociale., potrivit news.ro.

"Etapa a doua a campaniei de vaccinare estimăm că poate să înceapă din a doua jumătate a lunii ianuarie, deci practic după data de 15 ianuarie. În acel moment vom începe cu persoanele care sunt internate în centrele medico-sociale. La acest moment vorbim de circa 1.884 de centre medico-sociale şi sunt internate, sunt aflate aproape 40.000 de persoane în aceste centre medico-sociale, iar vaccinarea personalului se va efectua prin echipe mobile de vaccinare”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Citește și: De ce anumiți membri ai unei familiei se îmbolnăvesc de coronavirus și alții nu, deși locuiesc împreună?

Cine se poate înscrie pentru vaccin în etapa a doua de campanie

  • Populația cu grad ridicat de risc
  • Adulți cu vârsta peste 65 de ani;

Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.

Lita bolilor cronice pentru care se pot înscrie persoanele în a II-a etapă de vaccinare nu a fost finalizată, autoritățile discutând în cursul zilei de vineri pentru a stabili exact care sunt acestea.

Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:

1. Personalul-cheie pentru funcționarea instituțiilor statului, respectiv Parlament, Președinție, Guvern, ministere și instituții subordonate acestora;

2. Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și al autorității judecătorești;

3. Personalul din sectorul economic vital: procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază, și anume:

  • panificație, lactate, carne, fructe și legume;
  • uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
  • centrale elcetrice, producție, transport și distribuție curent electric;
  • unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
  • unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
  • noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
  • comunicații, și anume Serviciul de Telecomunicații Speciale, radioul și televiziunea naționale;

4. Personalul din învățământ și creșe;

5. Personalul poștal și din servicii de curierat;

6. Personalul cultelor religioase;

7. Personalul din mass-media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2, cum ar fi reportaje în unități medicale;

8. Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor;

Citește și: Cine se poate și cine nu se poate vaccina. Care este situația celor cu boli cronice

Valeriu Gheorghiţă a menţionat că cea de-a treia etapă de vaccinare ar putea debuta în luna aprilie.

“În ceea ce priveşte etapa a treia de vaccinare, estimăm că în luna aprilie, începutul lunii aprilie este un termen realist pe care îl putem lua în calcul, însă trebuie să înţelegem, practic folosim acest termen de estimare întrucât momentul de început al vaccinării pentru această categorie practic este influenţat de ritmul de livrare al dozelor de vaccin şi nu de capacitatea de vaccinare.

În momentul de faţă, pentru etapa 1 sunt prevăzute 376 de centre de vaccinare pentru lucrătorii din sistemul medical şi social, astăzi în 251 de centre se vaccinează. Din acest punct de vedere un procent din aceste centre, estimăm noi, cel puţin 100 dintre ele vor rămâne activate şi pentru etapa a doua. (…)

Pe lângă aceste circa 100 de centre care sunt deja funcţionale şi care au deja şi vor avea experienţă suficient încât să continue activitatea de vaccinare, sunt prevăzute circa 930 de alte centre de vaccinare în afara unităţilor medicale.

Cu alte cuvinte, pentru etapa a doua şi ulterior etapa a treia vorbim de aproximativ 1.000 de centre de vaccinare cu o capacitate medie zilnică de vaccinare de circa 150 de persoane pe zi”, a transmis Valeriu Gheorghiţă.

Parteneri
Detaliul ascuns de la nunțile lui Kate și Pippa Middleton. Ce a purtat sora mai mică a Ducesei la ambele ceremonii
Puțini au observat detaliul ascuns de la nunțile lui Kate și Pippa Middleton. Sora cea mică a Ducesei de Cambridge a purtat un accesoriu atât ca domnișoară de onoare, cât și ca mireasă, la propria nuntă din 2017.
Catine.ro
Ultimele știri