Antena Căutare

Cine sunt părinții lui Klaus Iohannis și ce ocupație au avut. Președintele României a fost mereu discret cu familia lui

Klaus Werner Iohannis este un politician român de etnie germană, care din 21 decembrie 2014 ocupă funcția de președinte al României. Toată țara a ajuns să îl cunoască pe el după funcția pe care o ocupă, însă puțini știu detalii despre familia lui, pentru că apăstrat mereu discreția. Cine sunt părinții și ce ocupație au avut.

Cine sunt părinții lui Klaus Iohannis și ce ocupație au avut. Președintele României a fost mereu discret cu familia lui Galerie
Klaus Werner Iohannis este un politician român de etnie germană, care din 21 decembrie 2014 ocupă funcția de președinte al României. | Hepta

Despre Klaus Iohannis știm că a fost profesor de fizică și inspector școlar înainte de a deveni primar al municipiului Sibiu în anul 2000, funcție în care a fost reales în 2004, 2008 și 2012, de fiecare dată din partea Forumului Democrat al Germanilor din România. Mai apoi, în 2007, când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, lui președintelui României i-a fost atribuit meritul de modernizare a infrastructurii și faptul că pus în valoare potențialul economic și turistic al orașului.

Cine sunt și cu ce se ocupă părinții lui Klaus Iohannis, Susanne și Gustav Heinz Johannis

Părinții săi sunt Susanne și Gustav Heinz Johannis, amândoi sași transilvăneni. Aceștia au emigrat în 1992, ca pensionari, din Sibiu în Germania, unde s-au stabilit la Würzburg, în Bavaria. Klaus Iohannis a declarat într-un interviu că familia Iohannis este atestată în Cisnădie din secolul al XVI-lea.

Tot el a declarat că, atunci când tatăl său l-a înregistrat ca nou-născut, funcționarul de la primărie a refuzat să-i scrie numele cu „J”, așa cum a fost scris în familia sa de cinci sute și ceva de ani, de aici și explicația numelui de familie, diferit cu o literă de al părinților.

Mama sa este descendenta unei familii din localitatea Bradu, de lângă Sibiu. Klaus Iohannis și-a petrecut vacanțele copilăriei la bunicii săi din Bradu, alături de care mergea la fân și la restul activităților agricole.

Klaus Iohannis se prezintă pe pagina sa de Facebook în felul următor: „M-am născut pe 13 iunie 1959, la Sibiu, într-o familie modestă de saşi transilvăneni. Deşi părinţii mei au emigrat în anii ’90 în Germania, eu am ales să rămân în Sibiu. Am urmat cursurile Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii «Babeş Bolyai» din Cluj Napoca şi, începând cu anul 1983, mi-am îndeplinit visul de a mă afla de cealaltă parte a catedrei la liceul în care am studiat. Am predat la mai multe şcoli şi licee din Sibiu, inclusiv la Colegiul Naţional «Samuel von Brukenthal», după care, până în anul 2000, am activat ca inspector general în acelaşi domeniu educaţional care mi-a adus cele mai mari satisfacţii”, scrie președintele României.

Citește și: Klaus Iohannis, poză din copilărie. De 1 iunie președintele României a publicat o fotografie de la vârsta de 17 ani

Despre părinții săi a povestit: „Aveau meserii simple: mama, soră medicală, tata, tehnician la o firmă din Sibiu. Sora mea a plecat imediat după Revoluție. Părinții mei au plecat prin 92-93; pe atunci deja nu mai locuiam împreună, eu eram căsătorit din 1988, iar ei erau deja pensionari.

Dacă ar fi decis să plece mai devreme, probabil că aș fi resimțit mult mai puternic despărțirea de ei, dar în acel moment am acceptat firesc decizia lor și mi‑am continuat propriile planuri”, a mărturisit Klaus Iohannis în cartea „Pas cu pas”, potrivit redacția.ro.

Citește și: Ce spune Klaus Iohannis despre o posibilă criză alimentară în România, după ce unele produse au început să dispară din magazine

„Sunt cetățean român get-beget și numai cetățean român. Nu am avut și nici nu mi-am dorit o altă cetățenie. Bănuiesc că lumea a crezut că am cetățenie germană, ceea ce nu este cazul. Nu am dorit-o, nu mi-o doresc, sunt foarte mulțumit cu cetățenia mea română”, a spus politicianul.

Risc de holeră în Mariupol, după ce apa a fost contaminată de gunoaie și cadavre. Ce simptome are boala și cum se transm... Evaluare Națională 2022. Regulamentul desfășurării examenului. La ce oră se face intrarea în săli și ce nu au voie să fa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x