Persoanele care vin din zonele închise precum Wuhan sau cele 11 comune din Italia, intră automat în carantină, adică sunt izolate în centre speciale. În schimb, izolarea la domiciliu sub monitorizare se impune în cazul celor care vin din regiuni în care s-au descoperit cazuri de coronavirus dar nu au simptome de boală. Rămân izolate atât ele, cât și familiile lor.
În ambele cazuri, persoanele trebuie să țină în permanență legătura telefonic cu angajații DSP. EI sunt cei care eliberează un act ce atestă carantina sau izolarea, ce trebuie trimis mai departe medicilor de familie. Aceștia, la rândul lor, pot elibera actul de concediu medical fără să mai fie nevoie de cardul de sănătate sau adeverință de salariat, pentru că folosesc un cod specific acestui caz.
Cât privește angajatorii, ei trebuie anunțați despre situație și se recomandă trimiterea pe e-mail a actului care consemnează concediul medical pentru a putea face pontajele, urmând că la finalizarea carantinei sau izolării să fie aduse actele în original.
Acest concediu medical se plătește cu 75% din valoarea brută a salariului. Spre exemplu, un angajat care are salariul de 5.000 de lei brut, care stă 10 zile în carantină, va primi 2.668, cu 257 lei mai puțin decât salariul normal.
În acest moment, 69 de persoane sunt în carantină și aproape 5.000 se află izolate la domiciliu.
Italianul de 71 de ani infectat cu coronavirus, care a fost în România, declarații în exclusivitate! Înregistrare tulbur... Vasul cu 14.000 de oi moarte a fost adus la mal! Imagini de la operațiune. Video...