Antena Căutare

Ce amenzi şi sancţiuni penale îi aşteaptă pe cei care nu respectă măsurile luate de autorităţi

Autorităţile române vor să oprească prin ordonanţă militară răspândirea coronavirusului. Care sunt măsurile şi de când intră ele în vigoare.

Cea mai importantă se referă la deplasarea în grupuri, pe stradă. Aşadar, se interzice deplasarea în grupuri mai mari de 3 persoane, cu excepţia celor care locuiesc împreună. Atenţie la nuanţa cuvintelor: interzicere, recomandare şi restricţionare.

De la ora 6 dimineaţa până la 10 seara, se RECOMANDĂ deplasările strict pentru muncă şi necesităţi precum cumpărarea de alimente sau medicamente, pentru a merge la medic sau pentru îngrijirea copiilor sau a vârstnicilor. O altă măsură care a intrat în vigoare deja se referă la persoanele aflate în carantină sau izolare.

Aici vorbim despre o obligaţie. Astfel, cine nu va respecta izolarea la domiciliu va fi băgat direct în carantină instituţionalizată de forţele de ordine, iar cei care nu respectă carantina şi încearcă să fugă, vor fi ţinuţi în carantină pentru încă 14 zile.

Vă reamintim că în acest sens există şi pedepse mărite. În plus, autorităţile locale sunt obligate să ia în evidenţă toate persoanele cu vârste de peste 65 de ani care nu au susţinători şi să le ajute astfel încât să limiteze pe cât posibil deplasările de la domiciliu. În ceea ce priveşte activităţile religioase, slujbele vor fi făcute în lăcaşurile de cult însă fără public.

Vor putea fi transmise online sau la televizor. Iar la evenimente precum botezuri, cununii sau înmormântări vor putea participa maximum 8 persoane. Bolnavii vor putea fi împărtăşiţi la spital sau la domiciliu.

Din aceast seară, de la ora 22, intră în vigoare alte măsuri. Vedem aşadar că se suspendă activitatea în cabinetele stomatologice, însă vor putea fi tratate urgenţele. Se vor închide centrele comerciale cu excepţia supermarketurilor şi farmaciilor din incinta lor şi se va interzice intrarea în România a străinilor.

Există şi excepţii după cum urmează: cei care vor fi în tranzit pe un culoar bine stabilit, străinii care fac deplasări în interes profesional, personalul diplomatic, cei care au viză, cei care circulă din nevoi medicale sau cei care au familia în România.

Şi dacă pentru timpul zilei există recomandări, seara va fi obligatoriu să motivăm deplasarea în afara casei. Începând de mâine, de la ora 22, depasările pe timpul nopţii, între 10 seara şi 6 dimineaţa se vor putea face doar cu un act doveditor.

Spre exemplu, cei care merg la muncă trebuie să aibă asupra lor o legitimaţie de serviciu, o adeverinţă de la muncă sau o declaraţie pe propria răspundere. Iar celor care ies pentru cumpărături, medic sau îngrijirea copiilor ori a bătrânilor, le trebuie doar o declaraţie. Aceasta trebuie să conţină numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei şi după caz, a locului de muncă, motivul deplasării, data completării şi semnătura. Nerespectarea acestor reguli atrage bineînţeles şi sancţiuni sau răspundere penală.

Timișoara, centrul vindecărilor de COVID19: "Folosim altă schemă de tratament faţă de restul ţării"... Din acest moment, toată lumea în casă! A intrat în vigoare Ordonanța militară. Ce este interzis să faci...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x