- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Dacă inițial s-a spus că boala provocată de coronavirus se răspândește de la o persoană la alta prin picături expulzate din nas ori din gură, atunci când un bolnav de COVID-19 tușește, strănută ori vorbește, acum, cercetătorii contrazic această definiție.
Mai exact, într-o scrisoare deschisă adresată OMS, bazată pe un studiu pe care cercetătorii intenţionează să îl publice săptămâna aceasta într-un jurnal ştiinţific, 239 de cercetători din 32 de ţări evidenţiază dovezi care, potrivit acestora, demonstrează că virusul poate fi prezent şi în particule cu dimensiuni mult mai mici, ce persistă în aer şi pot infecta oamenii, potrivit NYT.
Organizația Mondială a Sănătății nu a răspuns, însă, la solicitarea de a comenta.
Fie că este transportat prin picături mari care călătoresc în aer după un strănut, fie prin picături mult mai mici expirate ce pot persista în spaţii închise, coronavirusul este purtat pe calea aerului şi poate infecta oamenii după ce acestea sunt inhalate, au indicat oamenii de ştiinţă citaţi de NYT.
OMS a precizat însă că dovezile conform cărora virusul ar fi transmis pe calea aerului nu sunt suficient de convingătoare, notează NYT.
”Mai ales în ultimele două luni, noi am susţinut de mai multe ori că transmiterea pe calea aerului este posibilă, dar cu certitudine nu este susţinută de dovezi solide sau măcar clare”, a declarat Benedetta Allegranzi, director tehnic pentru prevenirea şi controlul infecţiilor în cadrul OMS, citată de NYT.
Peste 11 milioane de persoane infectate cu noul coronavirus pe tot globul
Pandemia de COVID-19 a făcut cel puţin 531.789 de morţi în lume de când China a anunţat oficial apariţia bolii în decembrie, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale, duminică, la orele 19.00 GMT.
Peste 11.343.890 de cazuri de infecţie au fost diagnosticate oficial în 196 de ţări şi teritorii de la începutul pandemiei, dintre care cel puţin 5.906.500 sunt considerate vindecate în prezent transmite Agerpres.
Numărul cazurilor diagnosticate nu reflectă însă decât o parte din numărul real al contaminărilor. Unele ţări testează numai în cazurile grave, altele utilizează testele prioritar pentru urmărire şi numeroase ţări sărace dispun de capacităţi de depistare limitate.
De la bilanţul prezentat cu o zi înainte, în lume s-au înregistrat 4.205 decese noi şi 182.459 de cazuri noi. Ţările care au numărat cele mai multe decese sunt Brazilia cu 1.091 de morţi noi, India (613) şi Mexic (523