Antena Căutare

Cu cât va crește salariul minim de la 1 ianuarie 2022

Guvernul Româniie a propus o creștere a salariului minim brut de aproape 11% și o creştere netă de 10%, care ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022, potrivit premierul Florin Cîţu.

Cu cât va crește salariul minim de la 1 ianuarie 2022
Guvernul propune o creştere brută a salariului minim de aproape 11%, respectiv o creştere netă de 10%, de la 1 ianuarie 2022 | shutterstock/Hepta

La reuniunea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social s-a stabilit și formulă de calcul care să fie aplicată începând cu aceeaşi dată şi pentru anii următori.

„Aş vrea să aprobăm în premieră, să avem o variantă a salariului minim şi a formulei şi a dinamicii pe următorii ani până la 1 octombrie dacă se poate. (...) Ceea ce propunem noi este o creştere brută de aproape 11%, ceea ce înseamnă o creştere netă a salariului minim de la 1 ianuarie de 10% şi cu o formulă care să fie aplicată de acum încolo, de la 1 ianuarie 2022”, a afirmat premierul, potrivit Digi24.

Cât înseamnă 10 procente? Câți bani vor primi românii la salariul minim

Marii beneficiari sunt, de fapt, bugetarii care au deja salarii mari, iar statul îşi trage şi el porţia lui. Ceea ce înseamnă salariu mai mare, impozit la fel, notează Observator.

1,6 milioane de români câştigă mai puţin de 1.400 de lei. Acum autorităţile promit un salariu minim puţin mai mare cu 10 procente. Vorbim doar despre o propunere făcută de guvernanți.

Momentan salariul minim net e de 1.380 de lei. Dacă se aplică această creștere de 10 procente, ar înseamnă că românii să primească în plus 138 de lei.

Citește și: Oamenii vor scoate din buzunare mai mulți bani pentru gaze. Cu cât se vor scumpi facturile

Formula de stabilire a salariului minim discutată cu sindicatele și patronatele în cadrul Consiliului Național Tripartit este fundamentată pe indicatori economici, este predictibilă și va aduce o creștere de 10% a salariului minim net, de la 1 ianuarie 2022, precizează ministerul Muncii, potrivit Digi24.

Raluca Turcan, ministrul Muncii: "E o majorare consistentă. Şi predictibilă, pe o formulă care se va regăsi mai mulţi ani de acum înainte".

Citește și: Scumpiri în lanț. Prețurile au crescut, iar salariile s-au dus în jos. Pentru ce alimente vom scoate mai mulți bani din buzunare

Astfel, începând de anul viitor salariul minim net va fi de 1.524 lei, cu 138 de lei mai mult decât este în prezent, iar nivelul salariului minim brut va ajunge la 2.550 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 10,9%.

„Este prima dată în istoria recentă când nivelul salariului minim pentru anul următor este stabilit din timp, adică la sfârșitul lunii septembrie și odată cu el, un mecanism predictibil de creștere pentru anii următori”, mai transmite ministerul Muncii.

Citește și: Ce trebuie să faci ca să obții bilete gratuite pentru transportul în comun. Călătorii fără bani pentru un simplu lucru, în Cluj

În prezent, sunt 1.970.000 salariați cu contracte de muncă active și normă întreagă cu salariul mai mic de 2.550 lei (34,7% din numărul de salariați activi). Dintre aceștia, aproximativ 1.290.000 de salariați beneficiază de salariul minim de 2.300 lei, respectiv 2.350 lei pentru studii superioare. Impactul bugetar al creșterii salariului minim în 2022 este de 1,8 mld lei, sumă reprezentând venituri suplimentare la bugetul de stat din contribuții și impozit.

Marius Pancu, prezentatorul Obsevator, despre drumul său în lumea presei și a informației în timp real... Olivia Păunescu, prezentatoarea Observator 12 de la Antena 1, a doua lună de miere, în Grecia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x