Antena Căutare

Ce trebuie să faci ca să obții bilete gratuite pentru transportul în comun. Călătorii fără bani pentru un simplu lucru, în Cluj

O simplă apasare pe ecran şi 20 de genuflexiuni, atât costă un bilet pentru clujenii care vor să circul gratuit cu transportul în comun. Proiectul-pilot a avut succes și nu mai puțin de peste 1 milion de genuflexiuni au fost făcute în staţia Memorandumului Sud.

Galerie
Clujenii pot obţine un bilet de autobuz gratuit, în schimbul a 20 de genuflexiuni | shutterstock

Din 23 august, clujenii vor putea merge din nou gratuit cu autpbuzul, după ce s-a reluat proiectul-pilot Biletul de Sănătate. Acesta a avut un real succes și de anul trecut, din septembrie până în decembrie.

Astfel că, pentru a obține un bilet de autobuz, trebuie făcute 20 de genuflexiuni într-un interval de două minute. Este nevoie ca exercițiile să fie făcute corect, pentru că aparatul este dotat cu o camera video, dar și cu mai mulți senzori care detecteaza acest lucru, potrivit Observator.

"E foarte tare ideea, e ceva ce susţine sănătatea, e o campania mega mişto şi oricum eu am vrut sa îmi iau bilet de autobuz şi acuma am ocazia să fac nişte genuflexiuni pentru un bilet", spune un tânăr.

Citește și: În București, pentru metrou, autobuz și tramvai va exista un singur bilet de călătorie. Cât va costa

Genoflexiuni pentru un bilet gratuit de autobuz valabil o săptămână întreagă

Initiaţiva aparţine organizatorilor celui mai mare festival de sport din ţara, iar biletele obţinute prin efort fizic sunt valabile o săptămână întreagă, pe liniile de transport urban.

Ştefania Giurgiu, PR Sport Festival se declară mulțumită de inițiativă: "Este de a încuraja mişcarea, de a încuraja introducerea mişcării în rutina zilnică, chiar şi mişcarea basic, nu foarte complicată, doar important e să ne menţinem activi".

Citește și: Cum să mergi gratis cu metroul din București. O campanie Metrorex, dedicată reciclării deșeurilor. Ce condiții sunt

Proiectul va continua pana la finalul anului. Lunar, cate o companie din Cluj va plăti biletele obtinute prin sport: "Noi ca şi companie am dorit să ne implicam şi ne-am implicat în acest proiect pt că una din devizele noastre este să susţinem mişcarea şi să încurajăm sportul şi toate proiectele care au legătură cu mişcarea", a declarat Alina Pop, director sponsor.

Anul trecut, in doar trei luni, peste 1 milion de genuflexiuni au fost facute in fata acestui automat, care a eliberat nu mai putin de 55 000 de bilete, notează Observator.

În timp ce în Cluj se oferă bilete gratuite, în București transportul în comun se scumpește

Ministerul Transporturilor anunță că începând cu 1 august, Metrorex și STB oferă bilete comune şi acces pentru o perioadă de 90 minute cu metroul, dar și acces la celelalte mijloace de transport.

Atât STB, cât și Metrotex oferă posibilitatea recuperării a abonamentelor nominale în caz de pierdere. Titularii se pot prezenta cu actul de identitate, iar abonamentele vor fi emise din nou pe numele acestora.

Armonizarea tarifelor la transportul în comun din București implică și o creștere tarifară. În cazul STB, o călătorie, de pildă, crește de la 1,3 lei la 3 lei (sau 10 bilete pot fi achiziționate cu 25 lei). În cazul metroului, prețul unei călătorii crește de la 2,5 lei la 3 lei. În cazul STB, aceasta este prima actualizare a tarifelor de călătorie din 2008. Iar la metrou, ultima ajustare a prețurilor a fost în 2014.

  • Călătorie cu metroul sau transportul în comun terestru: preț 3 lei, iar un bilet comun STB/ Metrorex 5 lei;
  • O călătorie cu metroul și 90 de minute în transportul în comun terestru: 5 lei;
  • Abonament de 24 de ore va costa 8 lei, iar abonamentul comun STB / Metrorex pentru 24 de ore va fi 14 lei;
  • Noutatea la abonamentele de 24 și 72 de ore este că acestea vor fi chiar 24 de ore de la momentul emiterii. Se elimină noțiunea de abonament „de zi” care, cumpărat la ora 18:00, de pildă, era valabil doar 6 ore din acea „zi”;
  • Ambele societăți introduc și opțiuni favorabile pentru companiile care doresc să își susțină angajații să folosească transportul în comun;
  • Vor exista abonamente de o lună, 6 luni și 12 luni. Prețurile lor vor fi de 80 de lei separat pentru fiecare dintre rețele (140 de lei în comun STB / Metrorex), 400 de lei (700 de lei în comun STB / Metrorex), respectiv 700 de lei (1200 de lei în comun STB / Metrorex), potrivit Observator.
  • Ambele companii oferă posibilitatea de recuperare a abonamentelor;

Totodată, potrivit estimărilor, încasările suplimentare generate de această măsură se vor reflecta direct în condițiile de călătorie - prin investițiile pe care cele două companii le vor putea efectua. Atât Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Cătălin Drulă, cât și Primarul General al Municipiului București, Nicușor Dan, îi încurajează pe bucureșteni să opteze pentru un transport în comun terestru și cu metroul. La fel ca în toate capitalele europene, transportul public în comun reprezintă o soluție pentru degrevarea traficului și o alternativă mai puțin poluantă la traficul auto.

(P) Ai cărți de vânzare? Ce tipuri de cărți cumpără un anticariat... Charlie Russell e puștiul care nu vrea să poarte decât haine de "firmă". Părinții au cheltuit o mică avere la ...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x