Antena Căutare

Cum se depune o contestație la Evaluarea Națională 2023. Ce cerere trebuie să completezi și până când

Elevii care au susținut probele la Evaluarea Națională și nu sunt mulțumiți de rezultatele obținute, pot depune o constestație. Cum se completează cererea de contestație și până când poate fi depusă.

contestație la evaluarea națională Galerie
Cum se depune o contestație la evaluarea națională | Shutterstock

Contestațiile la Evaluarea Națională 2023 se pot depune imediat cum elevii află rezultatele oficiale. Ministerul Educației a anunțat că va afișa rezultatele atât în format fizic, la avizierul școlilor, cât și în format online pe site-ul oficial, evaluare.edu.ro.

Ce subiecte au picat la BAC la Română 2023. Subiectele de la profil Real și Uman la Limba și Literatura Română

Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților, atât în centrele de examen, cât și pe Internet, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale.

Calendarul Evaluării Naționale 2023. Când se afișează rezultatele și când se pot depune contestațiile

Elevii de clasa a VIII-a au susținut Evaluarea Națională începând de luni, 19 iunie 2023. Au susținut proba la limba și literatura română, iar miercuri au susținut proba la matematică. Examenul de limba și literatura maternă s-a ținut joi, 22 iunie.

Astfel, săptămâna aceasta, se vor afișa rezultatele examenelor.

Rezultatele evaluării naționale se vor afișa, pe 28 iunie, până la ora 14. Contestațiile pot fi făcute pe 28 iunie, imediat după afișarea rezultatelor, în intervalul orar 16:00 – 19:00, și 29 iunie, în intervalul orar 8:00 – 12:00.

Contestaţiile la rezultatele la Evaluare Națională 2023 pot fi depuse fizic, la şcoală, sau online, pe adresa de email furnizată de şcoală în acest scop.

„Candidaţii care depun/transmit contestaţiile prin mijloace electronice completează, semnează şi depun/transmit tot prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.

Pentru candidaţii minori, documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Rezultatele finale ale evaluării naționale vor fi afișate pe 4 iulie 2023.

Admitere liceu 2023. Calendarul complet al înscrierilor

După aflarea rezultatelor finale, elevii de gimnaziu se pot înscrie la liceu. Înscrierile se fac pe baza mediei generale de la evaluarea națională.

Potrivit ordinului ministrului educației 5.243 din 2022, privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2023-2024, publicat în Monitorul Oficial, media claselor V-VIII nu mai este luată în calcul pentru admiterea la liceu.

Înscrierea la liceu se va face începând cu 6 iulie 2023, prin completarea opțiunilor pe fișele de înscriere. Ajutați de părinți și diriginți, elevii vor completa fișa cu opțiunile cu liceul și profilul dorit, în funcție de notele obținute la evaluarea națională.

După această etapă, va începe repartizarea computerizată. Rezultatele repartizării vor fi aflate pe 19 iulie, atunci când viitorii liceeni vor putea merge la liceu să-și depună actele de înscriere.

Cum se calculează corect media de admitere la liceu în 2023. Nu se mai ia în considerare media din anii de gimnaziu

Iată calendarul complet al admiterii la liceu 2023:

6 - 7 și 10 - 17 iulie 2023 - Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a

6 - 7 și 10 - 14 iulie 2023 - Introducerea în baza de date computerizată a fișelor de înscriere

6 - 7 și 10 - 14 iulie 2023- Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator

17 iulie 2023 - Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată

17 iulie 2023 - Transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București la Centrul național de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operațiunilor specifice

18 iulie 2023 - Verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date, precum candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini etc.

18 iulie 2023 - Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată

19 iulie 2023 - Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal

20 – 25 iulie 2023 - Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați

25 iulie 2023 - Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere

26-28 iulie 2023 - Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată

Femeia care s-a căsătorit cu Turnul Eiffel, acum e îndrăgostită de un gard. Cum arată aceasta alături de neobișnuitele e... Cursul valutar BNR, 26 iunie 2023. Cât au ajuns să coste euro și dolarul luni, la început de săptămână...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x