Antena Căutare

Cutremur în România cu magnitudinea 4.1, în judeţul Vrancea! Seismul a fost resimțit puternic în mai multe orașe

În ziua de vineri, 16 decembrie 2022, la ora 01:47:13 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, un cutremur semnificativ cu magnitudinea ml 4,1.

imagine cu inregistrarea cutremurului de vineri dimineata in romania decembrie 2022 Galerie
Cutremur în România cu magnitudinea 4.1, în judeţul Vrancea! Seismul a fost resimțit puternic în mai multe orașe | shutterstock

Un cutremur cu magnitudinea 4.1 a avut loc în județul Vrancea, la o adâncime de 88 de kilometri. Acesta a fost ușor simțit în orașele Onești, Bacău, Breaza, Focșani, Bârlad și București. Intensitatea sa macroseismică a fost de nivelul II.

Cutremur de 4,1 în România. Cutremurul s-a simțit puternic în dimineața zilei de vineri

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 83 de kilometri E de Brașov, 94 de kilometri S de Bacău, 101 kilometri NE de Ploiești, 112 kilometri V de Galați, 115 kilometri NV de Brăila, 151 de kilometri N de București, 172 de kilometri NE de Pitești, 174 kilometri SV de Iași, 196 de kilometri E de Sibiu și 216 kilometri N de Ruse.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), cutremurul s-a produs la ora 01:47:13 (ora locală a României) în noaptea de joi spre vineri.

Citește și: Primele trei lucruri pe care trebuie să le faci în caz de cutremur. Recomandările Inspectoratului pentru Situații de Urgență

Care sunt efectele cutremurului, potrivit specialiștilor INFP

Cutremurele sunt fenomene naturale cauzate de eliberarea de energie in interiorul Pamantului in urma fracturarii rocilor supuse tensiunilor acumulate. Suprafata de-a lungul careia rocile "se rup" si se deplaseaza se numeste plan de falie. Cutremurele din Romania de origine tectonica se produc de-a lungul unor falii crustale (situate la adancimi < 60km) sau la adancimi intermediare (aproximativ intre 60 si 200 km adancime), potrivit site-ului INFP.

Amplitudinea miscarii solului datorata unui cutremur depinde de o serie de factori precum magnitudinea, distanta epicentrala, distanta hipocentrala, topografia si conditiile geologice locale.

Citește și: De ce sunt mai frecvente cutremurele pe timpul nopții. Cum explică specialiștii faptul că dimineața seismele sunt rare

Intensitatea (I) cutremurului este marimea care exprima modul in care a fost simtit un cutremur intr-o zona. Scara MSK (Medvedev, Sponhauer, Karnik) modificata, este o scara de 12 grade (I-XII) cu ajutorul careia se poate aprecia intensitatea cutremurelor in diferite zone in functie de efectele produse de aceste cutremure asupra oamenilor, animalelor, constructiilor, solului, etc.

Cutremurele sunt generate de mișcarea plăcilor tectonice, iar atunci când se manifestă cu violență, cutremurele se pot transforma în catastrofe, afectând sau chiar distrugând orașe întregi porovocând moartea a mii de oameni.

Cutremurele de intensitate mică, așa-numitele seisme "tăcute", dureaza zile, săptămâni sau chiar luni de zile, până când eliberează întreaga energie fiind infofensive, în vreme ce cutremurele majore nu țin mai mult de câteva zeci de secunde și rar depășesc un minut, dar produc dezastre inimaginabile.

Citește și: Cum explică Raed Arafat de ce nu a trimis sistemul Ro-Alert niciun mesaj de avertizare la cutremur

Stația de metrou supraterană Tudor Arghezi din Sectorul 4 a fost finalizată. De când va deveni funcțională și cum arată... Alex Lewis a crezut că suferă de “gripa bărbatului”, dar când a ajuns la spital medicii l-au pus în fața unei vești difi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x