Antena Căutare

Cutremur în România, în a doua zi de Crăciun! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit seismul produs pe 26 decembrie

În ziua de 26 Decembrie 2022, în a doua zi de Crăciun, la ora 09:47:10 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.6, la adâncimea de 106km.

imagine cu inregistrarea cutremurului de luni dimineata in romania 26 decembrie 2022 Galerie
În ziua de 26 Decembrie 2022, la ora 09:47:10 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.6, la adâncimea de 106km. | shutterstock

Un cutremur cu magnitudinea 3,6 a avut loc în județul Vrancea, la o adâncime de 106 de kilometri. Acesta a fost ușor simțit în orașele. Intensitatea sa macroseismică a fost de nivelul I.

Cutremur de 3,6 în România. Cutremurul s-a simțit ușor în dimineața zilei de luni, în a doua zi de Crăciun

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 72km E de Brasov, 76km NE de Ploiesti, 118km S de Bacau, 118km V de Braila, 120km V de Galati, 127km N de Bucuresti, 150km NE de Pitesti, 186km E de Sibiu, 192km N de Ruse, 199km SV de Iasi.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), cutremurul s-a produs la ora 09:47:10 (ora locală a României) în dimineața celei de-a doua zi de Crăciun.

Citește și: De ce sunt mai frecvente cutremurele pe timpul nopții. Cum explică specialiștii faptul că dimineața seismele sunt rare

Care sunt efectele cutremurului, potrivit specialiștilor INFP

Cutremurele sunt fenomene naturale cauzate de eliberarea de energie in interiorul Pamantului in urma fracturarii rocilor supuse tensiunilor acumulate. Suprafata de-a lungul careia rocile "se rup" si se deplaseaza se numeste plan de falie. Cutremurele din Romania de origine tectonica se produc de-a lungul unor falii crustale (situate la adancimi < 60km) sau la adancimi intermediare (aproximativ intre 60 si 200 km adancime), potrivit site-ului INFP.

Amplitudinea miscarii solului datorata unui cutremur depinde de o serie de factori precum magnitudinea, distanta epicentrala, distanta hipocentrala, topografia si conditiile geologice locale.

Citește și: Cum explică Raed Arafat de ce nu a trimis sistemul Ro-Alert niciun mesaj de avertizare la cutremur

Intensitatea (I) cutremurului este marimea care exprima modul in care a fost simtit un cutremur intr-o zona. Scara MSK (Medvedev, Sponhauer, Karnik) modificata, este o scara de 12 grade (I-XII) cu ajutorul careia se poate aprecia intensitatea cutremurelor in diferite zone in functie de efectele produse de aceste cutremure asupra oamenilor, animalelor, constructiilor, solului, etc.

Cutremurele sunt generate de mișcarea plăcilor tectonice, iar atunci când se manifestă cu violență, cutremurele se pot transforma în catastrofe, afectând sau chiar distrugând orașe întregi porovocând moartea a mii de oameni.

Cutremurele de intensitate mică, așa-numitele seisme "tăcute", dureaza zile, săptămâni sau chiar luni de zile, până când eliberează întreaga energie fiind infofensive, în vreme ce cutremurele majore nu țin mai mult de câteva zeci de secunde și rar depășesc un minut, dar produc dezastre inimaginabile.

Citește și: Primele trei lucruri pe care trebuie să le faci în caz de cutremur. Recomandările Inspectoratului pentru Situații de Urgență

Vezi știri de ultimă oră pe observatornews.ro

Mesaje și felicitări de Crăciun 2022. Surprinde-i pe cei dragi cu cele mai frumoase urări de Sărbători... O româncă din Spania a fost arestată din greșeală. Femeia locuiește de 20 de ani departe de casă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x