Antena Căutare

Cyberhondrii, noua specie de bolnavi inchipuiti, care se trateaza singuri

Ipohondrii online. Pacientii cu boli inchipuite si-au gasit imediat locul pe internet. Acolo, orice durere de cap se transforma intr-o tumora, iar forumurile sunt pline de tratamente dupa ureche. Fenomenul, aparut la americani, a ajuns si la noi cu viteza unui click.

Sa luam, ca exemplu, o simpla durere de cap. Simpla, in aparenta, caci daca te asezi in fata calculatorului si incepi sa cauti cauzele pe internet, ai sute de mii de rezultate. Si tot atatea tratamente.

Multi se duc la medic abia cand nu mai stiu ce tratament sa-si adiministreze si, invariabil, se duc cu diagnosticul pus. De ei, sau de prietenii de pe forum.

Pe acesti pacienti americanii ii numesc cyberhondri. Adica vechii ipohondri, cu acces la internet. De indata ce au o problema de sanatate, primul ajutor este calculatorul.
Sfaturile de pe internet pot sa distorsioneze inclusiv perceptia despre propriile simptome. Asa, tot cautand pe forumuri, pacientii ajung sa isi inchipuie ca sufera de boli mult mai grave decat cele pe care chiar le au.

Pericolul apare cand nu se multumesc doar cu informatiile de pe internet. “De la diagnosticul pe internet pana la sertarul cu medicamente, e, adesea, un singur pas. Un studiu realizat anul trecut arata ca cinci din zece romani s-au tratat dupa ureche”, explica. Mai ales ca in farmaciile de la noi e foarte simplu sa cumperi medicamente fara reteta medicala.

Medicii spun ca cele mai sigure site-uri de pe internet sunt cele care apartin clinicilor sau cabinetelor medicale. Si acelea trebuie sa fie folosite, insa, doar in scop informativ.

Observator Special: Internetul "ucide" ziarele tiparite... Elevii din clasa pregatitoare invata ce vor studia si in clasa I...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x