Sa luam, ca exemplu, o simpla durere de cap. Simpla, in aparenta, caci daca te asezi in fata calculatorului si incepi sa cauti cauzele pe internet, ai sute de mii de rezultate. Si tot atatea tratamente.
Multi se duc la medic abia cand nu mai stiu ce tratament sa-si adiministreze si, invariabil, se duc cu diagnosticul pus. De ei, sau de prietenii de pe forum.
Pe acesti pacienti americanii ii numesc cyberhondri. Adica vechii ipohondri, cu acces la internet. De indata ce au o problema de sanatate, primul ajutor este calculatorul.
Sfaturile de pe internet pot sa distorsioneze inclusiv perceptia despre propriile simptome. Asa, tot cautand pe forumuri, pacientii ajung sa isi inchipuie ca sufera de boli mult mai grave decat cele pe care chiar le au.
Pericolul apare cand nu se multumesc doar cu informatiile de pe internet. “De la diagnosticul pe internet pana la sertarul cu medicamente, e, adesea, un singur pas. Un studiu realizat anul trecut arata ca cinci din zece romani s-au tratat dupa ureche”, explica. Mai ales ca in farmaciile de la noi e foarte simplu sa cumperi medicamente fara reteta medicala.
Medicii spun ca cele mai sigure site-uri de pe internet sunt cele care apartin clinicilor sau cabinetelor medicale. Si acelea trebuie sa fie folosite, insa, doar in scop informativ.
Observator Special: Internetul "ucide" ziarele tiparite... Elevii din clasa pregatitoare invata ce vor studia si in clasa I...