Antena Căutare

De ce acte ai nevoie ca să te înscrii la un medic de familie sau să te transferi la altul nou

Persoanele care vor să se înscrie la un medic de familie sau vor să îl schimbe, trebuie să aibă în vedere câțiva pași simpli. Află din rândurile de mai jos despre ce este vorba!

De ce acte ai nevoie ca să te înscrii la un medic de familie sau să te transferi la altul nou Galerie
De ce acte ai nevoie ca să te înscrii la un medic de familie sau să te transferi la altul nou | Shutterstock

Persoanele care nu au calitatea de asigurat medical, care au lucrat în străinătate, care vor să se înscrie la un medic de familie în țară sau care pur și simplu vor să își schimbe medicul de familie au nevoie de următoarele acte.

Citește și: Care este salariul pe care un medic de familie în câștigă în România în 2024. Ce sumă de bani primește pentru fiecare pacient

Actele de care ai nevoie ca să te înscrii la un medic de familie

Românii pot solicita personal datele privind istoricul medical, respectiv consultațiile medicale, tratamentele și medicamentele prescrise, internările în spital, reconstituite pe baza raportărilor făcute de medici, de la Casa de Asigurări de Sănătate din județul în care au își au domiciliul, potrivit Antena 3 CNN.

Anda Sălăgean, directorul adjunct al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, precizează că în cazul în care cabinetul unui medic de familie a fost preluat de un alt medic, toate dosarele medicale se transferă fizic de la un medic la altul. Dacă pacientul dorește să se înscrie la alt medic, o poate face gratuit, respectând o procedură standard, notează Monitorul de Suceava, citat de sursa menționată mai sus.

Cei care au asigurare de sănătate își pot schimba medicul de familie după minimum șase luni de la data înscrierii pe lista acestuia. Pe urmă, ei trebuie să găsească un alt medic, să completeze o cerere și să prezinte documentele care atestă calitatea de asigurat medical.

„Dacă medicul acceptă, după ce a înregistrat cererea, va anunța medicul de familie de la care se pleacă și Casa de Asigurări de Sănătate, în maximum 15 zile lucrătoare. Medicul de familie la care s-a renunțat este obligat să îi trimită noului medic de familie, prin poştă, fişa medicală a pacientului.”, mai precizează Monitorul de Suceava, potrivit Antena 3 CNN.

Important este că niciun asigurat nu are dreptul să se afle pe lista a doi sau mai mulți medici de familie.

Ce faci atunci când medicul la care dorești să te înscrii este din alt județ

Dacă persoana dorește să se înscrie la un medic din alt județ decât cel în care lucrează sau locuiește, va trebui ca angajatorul sau instituția care plătește asigurarea de sănătate să transmită lista nominală casei județene de asigurări de sănătate din județul în care se află cabinetul medicului ales.

În acest caz, persoana asigurată trebuie să prezinte o copie după ordinul de plată sau după un document din care să reiasă că plata contribuției la Sănătate se face către CAS din județul respectiv.

Nou-născuții se înscriu pe lista medicului de familie care a îngrijit gravida, imediat după naşterea copilului, dacă părinţii nu au altă opţiune exprimată în scris.

Citește și: Cât va costa consultația la medicul de familie din 1 februarie 2024. Românii vor plăti medicul când vor avea nevoie de el

Rezultate Loto azi, 22 februarie 2024. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus... Felicitări și mesaje de Dragobete, pe 24 februarie. Imagini și urări de dragoste cu ”Te iubesc” pentru sărbătoarea de sâ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x