De ce în unele regiuni ale României fetele oferă mărțișor băieților

 
+3 click pentru
galerie

Mărţişor, Mărţişug sau Marţ era consemnat de etnologii începutului de secol XX ca obicei de 1 martie, prezent nu numai la români, ci şi la bulgarii şi albanezii din Balcani. Ţăranii păstrau obiceiul în fiecare început de primăvară, ca semn protector împotriva bolilor şi a nenorocului. Conform studiilor etnologice, mărţişorul este strâns legat de tradiţiile Anului Nou, sărbătorit în trecut în luna martie, ca formă primitivă de celebrare a Anului Agrar, corelat cu ciclurile vegetative şi astronomice.

La români, mărţişorul, ca obiect simbolic, a fost alăturat Babei Dochia, personaj mitologic, a cărei zi era sărbătorită la 1 martie.

Cercetătorul Ion Ghinoiu spune despre şnurul de mărţişor că este o funie a timpului, de 365 sau 366 de zile, toarsă de însăşi legendara Dochie, în timp ce urca cu oile la munte. Asemănător ursitoarelor care torc firul vieţii copilului la naştere, Dochia toarce firul anului primăvara.

Ce este puțin surprinzător, dar deloc neplăcut, pentru cei care nu știu, încă, obiceiul, e că, în unele regiuni din țara noastră, fetele oferă… băieților mărțișoare.

De ce fac fetele asta?

  •  În unele zone din Moldova, pe 1 martie, fetele oferă  mărtișor băieților, urmând ca ele să primească cadouri pe 8 martie.  Acest obicei reprezintă afirmarea disponibilității fetelor spre o relație și afirmarea acceptării, explică etnograful Alexandru Uiuiu:

„Primăvara este și perioada în care se formează cupluri, perioada în care tinerii au ocazia să se întalneasca, să iasă la plimbare după o iarnă în care frigul nu prea le oferă astfel de oportunitați. De aici vine și obiceiul ca fetele să ofere marțisoare baieților ca un prim pas spre o relație si un simbol al acceptării”

  • În Bucovina există obiceiul ca, de 1 Martie, fetele să lege la încheietura mâinii băieţilor un şnur alb cu roşu. În special flăcăii ce nu erau căsătoriţi primeau acest mărţişor pentru a-i proteja şi a le aduce noroc. Odată cu ziua de 1 Martie, venea şi primăvara, astfel că tinerii trebuiau să plece la muncă, la vânat, prin pădure, reluându-şi activităţile, astfel că tradiţia de a oferi aceste simboluri s-a menţinut până în zilele noastre şi femeile le oferă bărbaţilor din viaţa lor mărţişoare pentru a-i ocroti de necazuri şi pentru a avea noroc în toate”, a declarat istoricul sucevean Ilie Gliga.

  • Și în Maramureș se oferă mărțișor băieților de către fete.  În mod traditional, mărțișoarele sunt făcute chiar de fete.

La sfârșitiul lunii martie, de mățișor, șnurul este  legat de ramurile pomilor sau se prind de uși, ferestre, de coarnele animalelor domestic, pentru a îndepărta duhurile rele.

Sursa: adevarul, digi24, monitoruldeoltenia 

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe