De ce se înmulțesc cazurile de îmbolnăvire cu Covid-19 în rândurile elevilor și adolescenților. Cum poate fi evitată infectarea

Școlile s-au redeschis din 8 februarie 2021, iar elevii au revenit în sălile de clasă. Din nefericire, peste 800 dintre ei s-au infectat cu noul coronavirus, Covid-19.

Potrivit specialiștilor, autoritățile se așteptau la acest lucru din două motive:”În primul rând, cred că a crescut un pic rata de infecatare generală, atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor.

Probabil că această tulpină, despre care vorbește toată lumea, cea din Marea Britanie, este responsabilă de acest lucru pentru că se răspândește mult mai ușor, mai repede și la un număr mai mare de contacți.

În al doilea rând, da, a început școala și aici trebuie să fim foarte atenți la cum ajung copiii la școală.

Citește și: În ce stare se află Toni Grecu, după ce a fost infectat cu virusul Covid-19. Mărturii din timpul recuperării

Orice copil cu simptome minime respiratorii este posibil să fie infectat. De aceea, e foarte important să colaborăm cu părinții în acest sens și să existe un triaj acasă, iar copiii care prezintă simptome respiratorii să fie ținuți la domiciliu și să ia legătura cu medicul lor de familie sau cu pediatrul.”, a spus Raluca Ghionaru, medic primar medicină de familie, la Neatza cu Răzvan și Dani.

Cum se pot proteja elevii de infecția cu Covid-19

Faptul că tinerii trebuie să petreacă mult timp în sala de clasă, acolo unde mănâncă și desfășoară alte activități, nu reprezintă un factor de risc în ceea ce privește infectarea cu Covid-19, dacă sunt respectate măsurile de igienă.

Citește și: Reglementări noi pentru zilele libere acordate părinților ai căror copii învață online. Ce se întâmplă cu familiile monoparentale

”Mai degrabă la cei mici, sub cinci ani, care nu poartă mască e mai mare acest risc. De asemenea, într-adevăr, în momentul în care copiii mănâncă, trebuie să renunțe la mască. Foarte important ar fi ca în acele momente, mai ales pentru că se încălzește vremea, clasele să fie aerisite.

Să deschidem geamurile frecvent, dacă se poate, în fiecare pauză și să nu-i punem într-un mediu extrem de rece, pare prima măsură importantă care duce la scăderea transmisiei în rândul acestor colectivități.

Citește și: Structura anului școlar 2021-2022. Vacanță prelungită în primul semestru, când începe școala pentru elevii din România

Sigur, ne așteptam la ușoară creștere în momentul în care încep școlile, dar cred că vom putea ține sub control dacă respectăm toate măsurile de igienă pe care le-am respectat până acum.”, a mai afirmat dr. Ghionaru.

Ultimele știri